Etherische Olieën

De weldaad van het plantenrijk

Wat zijn etherische oliën

Waarschijnlijk ben je zelf ook al eens ”betoverd” door de geur van een dennenbos, pas gemaaid gras, een rozenstruik of een sinaasappel die je pelt.
Deze geuren wekken vaak ook emoties op. Soms onprettig, maar meestal plezierig.
Essentiële oliën zijn echter veel meer dan alleen maar een geur.

Wanneer we een molecule van een essentiële olie inademen, reist deze, als een prikkel naar onze hersenen. Wanneer we een ontspannende geur ruiken, maken onze hersenen stofjes die in het lichaam rust en ontspanning brengen. Op dezelfde manier worden stimulerende oliën vertaald in ons lichaam om ons actiever en energieker te voelen.
Essentiële oliën kunnen je ook helpen bij het opsporen van (onbewuste) emoties en je helpen deze te verwerken.
Natuurlijk werkt ook de trilling mee (spiritueel, energetisch, healing), de geur an sich (herinnering, waardoor er ook een bepaalde werking optreedt,) en de daadwerkelijke samenstelling qua inhoudsstoffen die bijvoorbeeld wanneer je smeert via de huid in je lichaam terecht komen en daar hun werk doen.

Etherische oliën worden eigenlijk altijd verdund met water voor in een diffuser of met een basisolie om rechtstreeks op de huid aan te brengen. (Lees meer over verschillende soorten basisolie)

Lavendel

Lavendel

Fysieke eigenschappen:

Kleine snij-, schaaf-, of brandwondjes, eczeem, psoriasis, allergie, inslapen.

Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. Bovendien ook de meest vriendelijke olie. Als in: je kunt er niet veel verkeerd mee doen. Lavendelolie is een zeer veilige olie. Dosering: max. 16% bij volwassenen. Deze olie kun je niet snel overdoseren. Bij overdosering krijg je overigens hoofdpijn.

Deze olie doet ook wat nodig is. Het kan je ontspannen of juist energie geven. Precies dat wat je nodig hebt op dit moment.

Als je twijfelt welke olie je wilt inzetten, gebruik dan lavendel.

Lavendel is helend (onverdund) bij blaren, snij- schaaf- en brandwondjes, uiteraard niet bij grote wonden gebruiken! Het desinfecteert, vermindert de pijn en laat de huid veel mooier genezen. Werkt ook verzachtend bij insectenbeten/ steken, ook dan onverdund. Heeft (verdund met een basisolie) een verzachtende werking op de huid; geweldig samen met geranium en calendula basisolie bij eczeem. Lavendel is ook super bij psoriasis.

Of bij jeuk waar niet een directe aanleiding voor is.

Lavendel werkt fijn bij: allergieën, verlies van eetlust, broos haar, roos, droog haar, het werkt bovendien urine afdrijvend, geeft energie bij uitputting, brengt darmen tot rust bij winderigheid en maakt rustig bij hyperactiviteit, fijn in de postpartum periode, oftewel; na een bevalling. Helpt ook bij postnatale depressie. Huiduitslag, droge of gevoelige huid, oorpijn (achter het oor aanbrengen en nooit in het oor! ), bij flauwvallen brengt het je gauw weer bij.

Emotionele eigenschappen:

Ontspannend, uiten van gevoelens, emotioneel evenwicht.

Lavendel helpt bij inslapen,

Werkt ontspannend, zowel fysiek als emotioneel. Maar het één houdt zoveel verband met het ander.

Bij angst, spanning, boosheid, irritatie, wantrouwen. Kalmeert bij opwinding, helpt te concentreren.

Is een geweldige steun bij het verwerken van misbruik, troost als iemand veel moet huilen, maar zorgt ook dat iemand veel gaat huilen, wanneer dit vast zit. Lavendel bij depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, tandenknarsen, tanden krijgen, duizeligheid, teruggetrokkenheid. Zorgt voor emotioneel en fysiek evenwicht. Geeft een gevoel van tevredenheid, versterkt de creativiteit.

Lavendel is ook de olie van de communicatie. Zorgt voor eerlijke communicatie. Lavendelolie helpt loslaten van aspecten die je verhinderen je ware zelf te zijn.

Helpt je om je te uiten. Als je bang bent om gezien en gehoord of juist niet gezien en gehoord wordt. Bij angst voor afwijzing.

Lavendel is zacht, maar heel krachtig.

Dus: ga lekker vernevelen, en voel wat dit met jou doet.

Spirituele eigenschappen:

Diepe meditatieve staat, beschermend en vergroot bewustzijn.

Heersende planeet: Mercurius.

Element: lucht

Astrologische tekens: waterman, maagd, leeuw.

Yin of yang: zit er eigenlijk tussenin. Evenwicht tussen yin en yang. De olie is eigenlijk neutraal.

Stenen: amethist, groene mosagaath, lapis lazuli, turquoise

Aartsengelen: Sabrael, Saint Germain en Kuan Yin.

Mooi te combineren met: Bachbloesems: Cherry Plum, Red Chestnut, Crab apple, Star of Bethlehem.

Lavendelolie activeert de pijnappelklier.

Wordt ook wel gebruikt bij Magnified Healing en ik gebruik deze tegenwoordig bij een pijnappelklier activatie.

Bevordert het bewustzijn.

Het werkt goed bij healing, is troostend en werkt beschermend.

Deze olie kan ook heel goed ingezet worden bij bescherming tegen energieën van anderen. Het beschermt ook tegen kritiek, zowel van jezelf als van anderen.

Stimuleert om te verbinden met de wereld, jouw unieke gaven en licht te verspreiden. Deze olie verlicht gevoelens van heel kwetsbaar zijn, teruggetrokkenheid en angst. Het helpt spiritueel te groeien door jou te helpen jouw ervaringen te integreren, wat een vergroot bewustzijn en perspectief brengt.

Brengt de hoge en lage chakra’s in evenwicht. Positief, zowel kalmerend als energetiserend effect op alle chakra’s. Sterke affiniteit met het zonnevlechtchakra. (3e chakra). Daardoor een kalmerende werking op heftige emoties. Kan verruiming ondersteunen van het hartchakra. En helpt met het uiten van wat je voelt en denkt (keelchakra) Maar nog meer werkt lavendel op het kruinchakra. Het kan helpen om een diepe meditatieve staat te bereiken en daardoor is het erg geschikt te vernevelen tijdens meditatie, yoga of spirituele workshops, zoals theta healing. Ook voor diverse inwijdingen te gebruiken. Ook voor mediums.

Het helpt ons ook onze spiritualiteit te integreren in ons dagelijks leven. Zuivert ruimten van negatieve energie. Helpt te zien dat ook kleine dingen waardevol en “heilig” zijn.

Meridianen: centrale gouverneur en longmeridiaan.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Het vernevelen van lavendel werkt insectwerend bij kleine vliegjes,

Verder wordt de lucht erdoor gereinigd en verfrist het de ruimte. Werkt harmoniserend op alle aanwezigen.

Lavendel is ook heerlijk in een voetbad.

Voor in bad en dus ook voetbad, gebruik dan een neutrale, liefst biologische douchegel waarmee je een paar druppels mengt.

Lavendel is ook heerlijk om op slapen (let op ogen) en polsen (beide verdund met basisolie) aan te brengen.

Schoonmaaktip:

in een w.c. rol die op de hanger zit; 1 druppel lavendel en/ of 1 druppeltje citroen in het karton van het rolletje. Iedere keer bij het ronddraaien komt de geur vrij.

Wanneer je zelf een andere geur; eucalyptus en/of citroen is voor de w.c. ook heerlijk, lekkerder vindt, neem je die.

Praktisch:

Smeer lavendel (verdund) op: reflexpunten, chakra- punten of lokaal (plaats van de pijn) onder de voeten, op de slapen (let op ogen), op polsen, in je nek, in een bad met bijvoorbeeld baking soda, op een zakdoekje, op je kussen, in een vernevelaar.

Lavendel is mooi te combineren met roomse kamille voor baby’s met buikkrampjes die slecht slapen. Ik adviseer altijd om te vernevelen in de slaapkamer wanneer de kindjes daar niet zijn en het weg te halen wanneer zij gaan slapen.

Droog exceem

5 dr. lavendel,

3 dr. geranium

2 eetlepels basisolie (bij voorkeur en indien niet overgevoelig hiervoor met calendula olie)

3 tot 4 keer per dag op de huid waar exceem zit aan brengen. Sleutelwoord is zachtheid. Dus niet inmasseren, maar strijken over de huid.

Affirmatie lavendel: ik ben relaxed en op mijn gemak in ieder situatie.

citroen

Citroen

Fysieke eigenschappen:

Ontslakkend, ontgiftend, zuiverend, urinewegen, keelontsteking, doorslapen.

Bij het oplossen van galstenen en nierstenen kun je citroen olie inzetten.

Citroen olie werkt bloeddrukverlagend, activeert witte bloedlichaampjes

Is ontslakkend/ontgiftend, helpt bij: keelpijn, amandelontsteking, droge keel, astma, urineweginfecties,

Bij spijsverterings of leverproblemen, maagzuur, overeten, spataderen aambeien.

Bij vet haar of een gebrek aan fysieke energie.

Vernevelen, inhaleren, een compress, bijvoorbeeld op de keel, of op de nier/galstreek. Een druppel in de shampoo, onder de voeten met een draagolie of op het maaggebied wrijven. Kan ook op reflexpunten/ chakrapunten.

Emotionele eigenschappen:

Concentratie, optimisme, beslissingen.

Helpt bij problemen met doorslapen. Daarom is combi lavendel/ citroen geweldig bij in- en doorslappproblemen. Onder de voeten smeren, vernevelen in de ruimte of op een zakdoekje bij je kussen. Heeft ook kwaliteiten om nachtmerries en angst te verminderen. Maakt vrolijk, energiek, geeft helderheid en focus, concentratie, alertheid, optimisme, helpt met beslissingen nemen.

Citroenolie is een geweldige olie voor kinderen en studenten die moeite hebben zich op school of tijdens het huiswerk te concentreren of mensen die tijdens het werk of andere dagelijkse bezigheden concentratieproblemen hebben.

Spirituele eigenschappen:

Helderheid, zuivering, verbinding met intuïtie en hoger zelf.

2e, 3e, 4e en 6e chakra

Voor het derde chakra brengt het diepe zuivering, helderheid van geest en het brengt dit chakra tot rust.

Deze olie helpt je meer overzicht te krijgen, helpt je te concentreren, geeft energie, frisheid in je geest, Wanneer je worstelt met mentale vermoeidheid dat leidt tot mentale blokkades en innerlijke onrust, brengt deze olie verlichting. Het kan ook helpen met het loslaten van gevoelens van verbittering of hypergevoeligheid (overgevoeligheid) en wanneer je tijdelijk je gevoel voor humor kwijt bent.

Voor het 6e chakra: lichtheid, bewustzijn en verlichting.

Deze olie werkt verhelderend op de pijnappelklier. Helpt de gaven van het derde oog te ontwaken. Het helpt te verbinden met je intuïtie, een verruimd denkbeeld, helpt je nieuwe informatie te ordenen.

Goede olie voor healing. Helpt een (alcohol) verslaving los te laten op celniveau.

Meridianen: lever, galblaas, nieren en maag.

Haalt stress weg uit aura en geest.

Citroen verbindt je met je hogere zelf.

Element: vuur

planeet: zon, venus

astrologie: stier, tweelingen, leeuw

Affirmatie: ik ben zelfverzekerd en moedig.

Ik schijn mijn licht helder, zichtbaar voor iedereen. Ik eer en respecteer mezelf voor wie ik ben en wat ik doe. Ik ben gezegend met geestelijke helderheid. Ik vind het makkelijk alles wat om mij heen gebeurt te integreren.

Mooie combinatie met Bachbloesems: Cerato, Genitiaan, Larch.

Stenen: citien, gele calciet, gele topaaz, gele tourmalijn en licht groene jade.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Om de lucht te zuiveren, vernevel je citroen in de vernevelaar.

Citroenolie is ook heerlijk om w.c, badkamer en keuken mee schoon te maken samen met bakingsoda en water.

Verwijdert op een geweldige manier kauwgom. Dan gebruik je de olie puur. Let wel even goed op de stof waar je het vanaf wilt halen.

Voor in de diffuser is lavendel en citroen een heerlijke mix om actief en helder te zijn. Ook haalt het nare geurtjes weg. Deze mix werkt ook geweldig om goed in- en door te slapen. Je kunt deze ook onder de voeten smeren.

Broze of gespleten nagels: 10 ml: 2 ml. essentiële olie van citroen, 8 ml. basisolie van tarwekiem.

2 – 3 keer per week aanbrengen: masseer handen en nagels intensief. Alsof je handen wast, maar dan met wat druk op ieder nagel en velletjes, zo voed je de nagels en het verbetert de bloedcirculatie naar de vingertoppen.

Peppermint 2

Pepermunt

Fysieke eigenschappen:

Migraine, hoofdpijn, opvliegers, koorts, warmte, spijsvertering, prikkelbare darm (PDS)

Er doen veel verschillende verhalen over pepermunt de ronde. Vooral over of het nu juist hoge bloeddruk kan verlagen of verhogen. Ik zeg dan maar: pas op wanneer je een hoge bloeddruk hebt, met het gebruik van pepermunt. Verder pas op met hartaandoeningen. Niet tijdens zwangerschap gebruiken, niet bij kinderen onder de 6 jaar.

Beter niet gebruiken vlak voor het slapen gaan. Het pept juist op, dus dat is niet handig. Super bij migraine en hoofdpijn. Bij sinusitis, allergieën, werkt kalmerend bij jeuk. Fijn bij opvliegers (overgang). Koelt ook goed bij koorts of wanneer het buiten warm is. Bij ontstekingen, Stimuleert hart, hersenen, alvleesklier en circulatie. Maakt fysieke energie vrij. Bevordert de spijsvertering. Fijn tegen misselijkheid. Niet bij reflux (teveel aan maagzuur) gebruiken.

Nederlandse Maag Lever en Darmstichting (MLDS) heeft naar aanleiding van een studie gemeld dat pepermuntolie de beste resultaten behaald bij prikkelbaar darm syndroom. (PDS).

Emotionele eigenschappen:

Nieuwe denkprocessen, in hier en nu aanwezig, los van negatieve gedachten, aanmoediging.

Pepermunt emotioneel gaat negatieve gedachten tegen, en maakt je tijdelijk los van de effecten hiervan. Brengt geestelijk tot rust. Helpt het fysieke lichaam en de emoties met elkaar in evenwicht te brengen. Geweldig bij stress. Stimuleert de hersenen tot andere denkprocessen en geeft toegang tot een hoger niveau van denken. Nieuwe gedachten en overtuigingen komen tot stand onder invloed van pepermunt olie. Een olie wanneer je wanhopig bent, weerstand voelt, om je aan te moedigen aan de issues te werken die je weerhouden voluit te leven. In het hier en nu te blijven. Ondersteunt bij therapeutische processen waarbij cliënt de neging heeft steeds “afwezig” te zijn. En het juist de bedoeling is client daadwerkelijk aanwezig te laten zijn. Verwerken van emoties. Wanneer je gevoelens op een rijtje wilt zetten, helder wilt hebben wat je precies voelt. Bij drift en woede.

Pepermunt werkt op het ego; verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk en helpt tegelijkertijd minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen.

Ga vooral lekker vernevelen. Begin weer met 1 druppel en bouw op tot wat jij lekker vindt.

Spirituele eigenschappen:

Zuiverend en verhoogd spirituele energie.

Voor een bewuste geest, werkt zuiverend, verhoogd de spirituele energie. Fijne olie voor zuiveringsrituelen.

Pepermunt werkt op het ego; verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk en helpt minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen.

Planeet: mars, pluto,

Element: lucht

Astrologie: schorpioen, vissen, kreeft.

Hartchakra, keelchakra en basischakra.

Hartchakra: verruiming van het hartchakra, meer liefde en acceptatie.

Hiervoor kun je het aanbrengen op voetzolen en kruin.

Meridianen: milt, galblaas, gouverneur en blaas

Bachremedies: chestnut bud, Rock water, wild oat.

Stenen; kristal

Engel: Muriel.

Affirmatie: ik ben open en ontvankelijk voor alle overvloed die het mij te bieden heeft.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Allergie en hooikoorts: in een volle diffuser

2 druppels citroen,

2 druppels pepermunt en 2 druppels lavendel.

Verder: wanneer je hoofdpijn of migraine voelt aankomen, met een rollertje met basisolie en pepermunt vanaf de haargrens midden voorhoofd, langs de haargrens naar de voorkant van je oor, dan naar achter naar het bultje onderaan je nek, vanaf daar tot je schouderkop.

Vanaf schouderkop omhoog naar achter je oor en vanaf daar naar het kuiltje bij de schedelrand. Herhaal aan de andere kant. Daarna met vingertoppen olie inmasseren door zelfde route te volgen. Pas wel op dat er geen olie in oren of ogen komt.

Verder: bij zweten of opvliegers: een beetje verdunde pepermunt in je nek.

Bij koorts: pepermunt verdund onder de voeten.

Pepermunt is ook een fijne olie bij zweetvoeten. Om te mixen met diverse andere oliën voor een frisse voetolie.

Ook de sportschoenen kun je ermee opfrissen.