Etherische Olieën

De weldaad van het plantenrijk

Lavendel

Koop nu LAVENDEL Etherische olie bij Florihana

Lavendel

Fysieke eigenschappen:

Kleine snij-, schaaf-, of brandwondjes, eczeem, psoriasis, allergie, inslapen.

Binnen de aromatherapie wordt lavendel gezien als de meest veelzijdige olie. Bovendien ook de meest vriendelijke olie. Als in: je kunt er niet veel verkeerd mee doen. Lavendelolie is een zeer veilige olie. Dosering: max. 16% bij volwassenen. Deze olie kun je niet snel overdoseren. Bij overdosering krijg je overigens hoofdpijn.

Deze olie doet ook wat nodig is. Het kan je ontspannen of juist energie geven. Precies dat wat je nodig hebt op dit moment.

Als je twijfelt welke olie je wilt inzetten, gebruik dan lavendel.

Lavendel is helend (onverdund) bij blaren, snij- schaaf- en brandwondjes, uiteraard niet bij grote wonden gebruiken! Het desinfecteert, vermindert de pijn en laat de huid veel mooier genezen. Werkt ook verzachtend bij insectenbeten/ steken, ook dan onverdund. Heeft (verdund met een basisolie) een verzachtende werking op de huid; geweldig samen met geranium en calendula basisolie bij eczeem. Lavendel is ook super bij psoriasis.

Of bij jeuk waar niet een directe aanleiding voor is.

Lavendel werkt fijn bij: allergieën, verlies van eetlust, broos haar, roos, droog haar, het werkt bovendien urine afdrijvend, geeft energie bij uitputting, brengt darmen tot rust bij winderigheid en maakt rustig bij hyperactiviteit, fijn in de postpartum periode, oftewel; na een bevalling. Helpt ook bij postnatale depressie. Huiduitslag, droge of gevoelige huid, oorpijn (achter het oor aanbrengen en nooit in het oor! ), bij flauwvallen brengt het je gauw weer bij.

Emotionele eigenschappen:

Ontspannend, uiten van gevoelens, emotioneel evenwicht.

Lavendel helpt bij inslapen,

Werkt ontspannend, zowel fysiek als emotioneel. Maar het één houdt zoveel verband met het ander.

Bij angst, spanning, boosheid, irritatie, wantrouwen. Kalmeert bij opwinding, helpt te concentreren.

Is een geweldige steun bij het verwerken van misbruik, troost als iemand veel moet huilen, maar zorgt ook dat iemand veel gaat huilen, wanneer dit vast zit. Lavendel bij depressieve gevoelens, stemmingswisselingen, tandenknarsen, tanden krijgen, duizeligheid, teruggetrokkenheid. Zorgt voor emotioneel en fysiek evenwicht. Geeft een gevoel van tevredenheid, versterkt de creativiteit.

Lavendel is ook de olie van de communicatie. Zorgt voor eerlijke communicatie. Lavendelolie helpt loslaten van aspecten die je verhinderen je ware zelf te zijn.

Helpt je om je te uiten. Als je bang bent om gezien en gehoord of juist niet gezien en gehoord wordt. Bij angst voor afwijzing.

Lavendel is zacht, maar heel krachtig.

Dus: ga lekker vernevelen, en voel wat dit met jou doet.

Spirituele eigenschappen:

Diepe meditatieve staat, beschermend en vergroot bewustzijn.

Heersende planeet: Mercurius.

Element: lucht

Astrologische tekens: waterman, maagd, leeuw.

Yin of yang: zit er eigenlijk tussenin. Evenwicht tussen yin en yang. De olie is eigenlijk neutraal.

Stenen: amethist, groene mosagaath, lapis lazuli, turquoise

Aartsengelen: Sabrael, Saint Germain en Kuan Yin.

Mooi te combineren met: Bachbloesems: Cherry Plum, Red Chestnut, Crab apple, Star of Bethlehem.

Lavendelolie activeert de pijnappelklier.

Wordt ook wel gebruikt bij Magnified Healing en ik gebruik deze tegenwoordig bij een pijnappelklier activatie.

Bevordert het bewustzijn.

Het werkt goed bij healing, is troostend en werkt beschermend.

Deze olie kan ook heel goed ingezet worden bij bescherming tegen energieën van anderen. Het beschermt ook tegen kritiek, zowel van jezelf als van anderen.

Stimuleert om te verbinden met de wereld, jouw unieke gaven en licht te verspreiden. Deze olie verlicht gevoelens van heel kwetsbaar zijn, teruggetrokkenheid en angst. Het helpt spiritueel te groeien door jou te helpen jouw ervaringen te integreren, wat een vergroot bewustzijn en perspectief brengt.

Brengt de hoge en lage chakra’s in evenwicht. Positief, zowel kalmerend als energetiserend effect op alle chakra’s. Sterke affiniteit met het zonnevlechtchakra. (3e chakra). Daardoor een kalmerende werking op heftige emoties. Kan verruiming ondersteunen van het hartchakra. En helpt met het uiten van wat je voelt en denkt (keelchakra) Maar nog meer werkt lavendel op het kruinchakra. Het kan helpen om een diepe meditatieve staat te bereiken en daardoor is het erg geschikt te vernevelen tijdens meditatie, yoga of spirituele workshops, zoals theta healing. Ook voor diverse inwijdingen te gebruiken. Ook voor mediums.

Het helpt ons ook onze spiritualiteit te integreren in ons dagelijks leven. Zuivert ruimten van negatieve energie. Helpt te zien dat ook kleine dingen waardevol en “heilig” zijn.

Meridianen: centrale gouverneur en longmeridiaan.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Het vernevelen van lavendel werkt insectwerend bij kleine vliegjes,

Verder wordt de lucht erdoor gereinigd en verfrist het de ruimte. Werkt harmoniserend op alle aanwezigen.

Lavendel is ook heerlijk in een voetbad.

Voor in bad en dus ook voetbad, gebruik dan een neutrale, liefst biologische douchegel waarmee je een paar druppels mengt.

Lavendel is ook heerlijk om op slapen (let op ogen) en polsen (beide verdund met basisolie) aan te brengen.

Schoonmaaktip:

in een w.c. rol die op de hanger zit; 1 druppel lavendel en/ of 1 druppeltje citroen in het karton van het rolletje. Iedere keer bij het ronddraaien komt de geur vrij.

Wanneer je zelf een andere geur; eucalyptus en/of citroen is voor de w.c. ook heerlijk, lekkerder vindt, neem je die.

Praktisch:

Smeer lavendel (verdund) op: reflexpunten, chakra- punten of lokaal (plaats van de pijn) onder de voeten, op de slapen (let op ogen), op polsen, in je nek, in een bad met bijvoorbeeld baking soda, op een zakdoekje, op je kussen, in een vernevelaar.

Lavendel is mooi te combineren met roomse kamille voor baby’s met buikkrampjes die slecht slapen. Ik adviseer altijd om te vernevelen in de slaapkamer wanneer de kindjes daar niet zijn en het weg te halen wanneer zij gaan slapen.

Droog exceem

5 dr. lavendel,

3 dr. geranium

2 eetlepels basisolie (bij voorkeur en indien niet overgevoelig hiervoor met calendula olie)

3 tot 4 keer per dag op de huid waar exceem zit aan brengen. Sleutelwoord is zachtheid. Dus niet inmasseren, maar strijken over de huid.

Affirmatie lavendel: ik ben relaxed en op mijn gemak in ieder situatie.

citroen

Citroen

Fysieke eigenschappen:

Ontslakkend, ontgiftend, zuiverend, urinewegen, keelontsteking, doorslapen.

Bij het oplossen van galstenen en nierstenen kun je citroen olie inzetten.

Citroen olie werkt bloeddrukverlagend, activeert witte bloedlichaampjes

Is ontslakkend/ontgiftend, helpt bij: keelpijn, amandelontsteking, droge keel, astma, urineweginfecties,

Bij spijsverterings of leverproblemen, maagzuur, overeten, spataderen aambeien.

Bij vet haar of een gebrek aan fysieke energie.

Vernevelen, inhaleren, een compress, bijvoorbeeld op de keel, of op de nier/galstreek. Een druppel in de shampoo, onder de voeten met een draagolie of op het maaggebied wrijven. Kan ook op reflexpunten/ chakrapunten.

Emotionele eigenschappen:

Concentratie, optimisme, beslissingen.

Helpt bij problemen met doorslapen. Daarom is combi lavendel/ citroen geweldig bij in- en doorslappproblemen. Onder de voeten smeren, vernevelen in de ruimte of op een zakdoekje bij je kussen. Heeft ook kwaliteiten om nachtmerries en angst te verminderen. Maakt vrolijk, energiek, geeft helderheid en focus, concentratie, alertheid, optimisme, helpt met beslissingen nemen.

Citroenolie is een geweldige olie voor kinderen en studenten die moeite hebben zich op school of tijdens het huiswerk te concentreren of mensen die tijdens het werk of andere dagelijkse bezigheden concentratieproblemen hebben.

Spirituele eigenschappen:

Helderheid, zuivering, verbinding met intuïtie en hoger zelf.

2e, 3e, 4e en 6e chakra

Voor het derde chakra brengt het diepe zuivering, helderheid van geest en het brengt dit chakra tot rust.

Deze olie helpt je meer overzicht te krijgen, helpt je te concentreren, geeft energie, frisheid in je geest, Wanneer je worstelt met mentale vermoeidheid dat leidt tot mentale blokkades en innerlijke onrust, brengt deze olie verlichting. Het kan ook helpen met het loslaten van gevoelens van verbittering of hypergevoeligheid (overgevoeligheid) en wanneer je tijdelijk je gevoel voor humor kwijt bent.

Voor het 6e chakra: lichtheid, bewustzijn en verlichting.

Deze olie werkt verhelderend op de pijnappelklier. Helpt de gaven van het derde oog te ontwaken. Het helpt te verbinden met je intuïtie, een verruimd denkbeeld, helpt je nieuwe informatie te ordenen.

Goede olie voor healing. Helpt een (alcohol) verslaving los te laten op celniveau.

Meridianen: lever, galblaas, nieren en maag.

Haalt stress weg uit aura en geest.

Citroen verbindt je met je hogere zelf.

Element: vuur

planeet: zon, venus

astrologie: stier, tweelingen, leeuw

Affirmatie: ik ben zelfverzekerd en moedig.

Ik schijn mijn licht helder, zichtbaar voor iedereen. Ik eer en respecteer mezelf voor wie ik ben en wat ik doe. Ik ben gezegend met geestelijke helderheid. Ik vind het makkelijk alles wat om mij heen gebeurt te integreren.

Mooie combinatie met Bachbloesems: Cerato, Genitiaan, Larch.

Stenen: citien, gele calciet, gele topaaz, gele tourmalijn en licht groene jade.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Om de lucht te zuiveren, vernevel je citroen in de vernevelaar.

Citroenolie is ook heerlijk om w.c, badkamer en keuken mee schoon te maken samen met bakingsoda en water.

Verwijdert op een geweldige manier kauwgom. Dan gebruik je de olie puur. Let wel even goed op de stof waar je het vanaf wilt halen.

Voor in de diffuser is lavendel en citroen een heerlijke mix om actief en helder te zijn. Ook haalt het nare geurtjes weg. Deze mix werkt ook geweldig om goed in- en door te slapen. Je kunt deze ook onder de voeten smeren.

Broze of gespleten nagels: 10 ml: 2 ml. essentiële olie van citroen, 8 ml. basisolie van tarwekiem.

2 – 3 keer per week aanbrengen: masseer handen en nagels intensief. Alsof je handen wast, maar dan met wat druk op ieder nagel en velletjes, zo voed je de nagels en het verbetert de bloedcirculatie naar de vingertoppen.

Peppermint 2

Pepermunt

Fysieke eigenschappen:

Migraine, hoofdpijn, opvliegers, koorts, warmte, spijsvertering, prikkelbare darm (PDS)

Er doen veel verschillende verhalen over pepermunt de ronde. Vooral over of het nu juist hoge bloeddruk kan verlagen of verhogen. Ik zeg dan maar: pas op wanneer je een hoge bloeddruk hebt, met het gebruik van pepermunt. Verder pas op met hartaandoeningen. Niet tijdens zwangerschap gebruiken, niet bij kinderen onder de 6 jaar.

Beter niet gebruiken vlak voor het slapen gaan. Het pept juist op, dus dat is niet handig. Super bij migraine en hoofdpijn. Bij sinusitis, allergieën, werkt kalmerend bij jeuk. Fijn bij opvliegers (overgang). Koelt ook goed bij koorts of wanneer het buiten warm is. Bij ontstekingen, Stimuleert hart, hersenen, alvleesklier en circulatie. Maakt fysieke energie vrij. Bevordert de spijsvertering. Fijn tegen misselijkheid. Niet bij reflux (teveel aan maagzuur) gebruiken.

Nederlandse Maag Lever en Darmstichting (MLDS) heeft naar aanleiding van een studie gemeld dat pepermuntolie de beste resultaten behaald bij prikkelbaar darm syndroom. (PDS).

Emotionele eigenschappen:

Nieuwe denkprocessen, in hier en nu aanwezig, los van negatieve gedachten, aanmoediging.

Pepermunt emotioneel gaat negatieve gedachten tegen, en maakt je tijdelijk los van de effecten hiervan. Brengt geestelijk tot rust. Helpt het fysieke lichaam en de emoties met elkaar in evenwicht te brengen. Geweldig bij stress. Stimuleert de hersenen tot andere denkprocessen en geeft toegang tot een hoger niveau van denken. Nieuwe gedachten en overtuigingen komen tot stand onder invloed van pepermunt olie. Een olie wanneer je wanhopig bent, weerstand voelt, om je aan te moedigen aan de issues te werken die je weerhouden voluit te leven. In het hier en nu te blijven. Ondersteunt bij therapeutische processen waarbij cliënt de neging heeft steeds “afwezig” te zijn. En het juist de bedoeling is client daadwerkelijk aanwezig te laten zijn. Verwerken van emoties. Wanneer je gevoelens op een rijtje wilt zetten, helder wilt hebben wat je precies voelt. Bij drift en woede.

Pepermunt werkt op het ego; verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk en helpt tegelijkertijd minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen.

Ga vooral lekker vernevelen. Begin weer met 1 druppel en bouw op tot wat jij lekker vindt.

Spirituele eigenschappen:

Zuiverend en verhoogd spirituele energie.

Voor een bewuste geest, werkt zuiverend, verhoogd de spirituele energie. Fijne olie voor zuiveringsrituelen.

Pepermunt werkt op het ego; verdrijft gevoelens van hoogmoed en eigendunk en helpt minderwaardigheidsgevoelens te overwinnen.

Planeet: mars, pluto,

Element: lucht

Astrologie: schorpioen, vissen, kreeft.

Hartchakra, keelchakra en basischakra.

Hartchakra: verruiming van het hartchakra, meer liefde en acceptatie.

Hiervoor kun je het aanbrengen op voetzolen en kruin.

Meridianen: milt, galblaas, gouverneur en blaas

Bachremedies: chestnut bud, Rock water, wild oat.

Stenen; kristal

Engel: Muriel.

Affirmatie: ik ben open en ontvankelijk voor alle overvloed die het mij te bieden heeft.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Allergie en hooikoorts: in een volle diffuser

2 druppels citroen,

2 druppels pepermunt en 2 druppels lavendel.

Verder: wanneer je hoofdpijn of migraine voelt aankomen, met een rollertje met basisolie en pepermunt vanaf de haargrens midden voorhoofd, langs de haargrens naar de voorkant van je oor, dan naar achter naar het bultje onderaan je nek, vanaf daar tot je schouderkop.

Vanaf schouderkop omhoog naar achter je oor en vanaf daar naar het kuiltje bij de schedelrand. Herhaal aan de andere kant. Daarna met vingertoppen olie inmasseren door zelfde route te volgen. Pas wel op dat er geen olie in oren of ogen komt.

Verder: bij zweten of opvliegers: een beetje verdunde pepermunt in je nek.

Bij koorts: pepermunt verdund onder de voeten.

Pepermunt is ook een fijne olie bij zweetvoeten. Om te mixen met diverse andere oliën voor een frisse voetolie.

Ook de sportschoenen kun je ermee opfrissen.

Sinaasappel

Sinaasappel

Fysieke eigenschappen:

Fysiek: trage spijsvertering, immuunsysteem, cholesterolgehalte, griep, verkoudheid, maagzuur, bloeddrukverlagend, regeneratie van huidcellen.

Bij een trage spijsvertering, bij maagzuur. Stimuleert het immuunsysteem, fijn bij griep en verkoudheid, Stimuleert balans in cholesterolgehalte, helpt de bloeddruk te verlagen. Bij hartkloppingen een fijne olie om te inhaleren, brengt dan wat rust.

Ondersteunt de regeneratie van huidcellen. Een fijne olie voor een slecht doorbloedde huid, cellulitis, droge huid.

Emotionele eigenschappen:

Emotioneel evenwicht, depressieve gevoelens, creativiteit, innerlijk kind, spontaniteit, speelsheid, plezier, vrolijkheid.

Helpt je emotioneel evenwicht te vinden. Ondersteunt bij depressieve gevoelens.

Spoort de creativiteit aan, brengt je weer in contact met je innerlijk kind en dit brengt: spontaniteit, speelsheid, plezier en vrolijkheid.

Helpt je de ware betekenis van overvloed te zien en laat angst, nervositeit, inflexibiliteit, naar de achtergrond verdwijnen.

Ook een geweldige olie voor workaholics.
Het kan bij jaloezie of afgunst ook helpen meer te ontspannen.
Wild oprange nodigt je uit vanuit je authenticiteit te leven.

Spirituele eigenschappen:

authenticiteit, overvloed, gevoel van vrede.

Wild orange nodigt je uit vanuit je authenticiteit te leven.
Sinaasappel brengt het geloof dat er overvloed is, op elk gebied, voor iedereen, met zich mee.
Het herinnert de ziel aan de onbeperkte overvloed vanuit de natuur.
Deze olie inspireert je te geven zonder het idee dat dit gecompenseerd moet worden.
Sinaasappel brengt ook een gevoel van vrede.
Sinaasappel olie is magische energie

Meridiaan: long, hart, maag,

Element: vuur en aarde

planeet: zon

Astrologie: leeuw, boogschutter en ram.

Affirmatie: ik voel mij blij in de vredevolle, liefdevolle energie van mijn hart.

Ik deel compassie, vriendelijkheid en liefde vanuit mijn hart met anderen.

Stenen: citrien, heldere kwarts, emerald, gele calciet.

Engelen: Raphael, Uriel en Kwan Yin. Het past heel goed bij de compassie en genade waar Kwan Yin om bekend staat.

Deze olie staat er bekend om herinneringen uit Atlantis naar boven te halen.

Bachbloesem: Gentian, Larch, Wild rose.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Bij angsten kun je 2-3 druppels pure essentiële sinaasappeolie op een tissue druppelen en meerdere malen per dag inhaleren.

Heerlijk en fijn bij rimpels: masker van (een goede) honing en essentiële sinaasappel olie.

Let wel op fototoxiciteit!

Luchtverfrisser spray:

Meng langzaam essentiële olie (15 dr. citroen en 15 dr. sinaasappel) met 25 ml. alcohol (96%, dit heet pure alcohol)

Meng dan 50 ml. gedistilleerd water erbij.

Stop dit in een glazen sprayflesje.

Je kunt hiermee iedere ruimte lekker fris maken en ook bijvoorbeeld een w.c. verfrisser vervangen.

Sinaasappel is ook fijn om mee schoon te maken als anderen in het gezin verkouden zijn.

Sinaasappel is ook heerlijk in de diffuser (op je werk ook als dit mogelijk is) ten tijde van griep en verkoudheid ook fijn in winkels, kantoren, etc.

tea-tree

Tea Tree (Melaleuca)

Fysieke eigenschappen:

Koortslip, aften, schimmels, waaronder: vaginale schimmel, zwemmerseczeem, kalknagels, bacteriën, virussen, luizen, steenpuisten, puisten, likdoorns, wratten.

Tegen schimmels, bacteriën en virussen
Bij: waterpokken, gordelroos,luizen, ook preventief, insecten, steenpuisten, puisten, likdoorns, wratten, aften, schimmels, waaronder vaginale schimmel, zwemmerseczeem, kalknagels, schimmel in de mond en koortslip.

Emotionele eigenschappen:

Focussen, losmaken van afhankelijkheidsrelaties, grenzen stellen, voor jezelf opkomen.
Spiritueel: maakt vrij van negatieve energetische bagage en helpt energetische banden te verbreken.

Werkt concentratie verhogend ( i.c.m. citroen)

Tegen verwardheid, helpt weer logisch na te denken, te focussen (doelgericht te handelen).

Specifiek kan deze olie ondersteunen je los te maken van afhankelijkheidsrelaties, parasitaire relaties, giftige relaties. Het maakt niet uit of het hierbij om een fysiek persoon gaat

of om een emotionele band met verschillende personen. Wanneer je niet voor jezelf op durft te komen, aan zelfbedrog doet of anderen mis- of gebruik van je laat maken en je geen grenzen kunt stellen. Het helpt je te herkennen wat je anders zou kunnen doen. Tea tree ondersteunt gezonde grenzen. Voor mensen die chronisch ziek zijn is melaleuca een steuntje in de rug dat hen kan helpen weer in het leven te geloven en in gezondheid.

Spirituele eigenschappen:

Maakt vrij van negatieve energetische bagage en helpt energetische banden te verbreken.

Mag in sommige gevallen onverdund op de huid gebruikt worden; zoals bij een koortslip of in de mond gebruikt om aan te stippen of te spoelen/ gorgelen.

Geeft energetische grens aan, maakt vrij van negatieve energetische bagage. Ook bij een band met een overledene helpt melaleuca de energetische banden te verbreken.

Is een duidelijke Yin olie.

Chakra: hart, derde oog, keel.

Meridiaan: Long en nier

Element: metaal.

Astrologie: waterman

planeet: uranus

Bach bloesems: crab apple, Gorse, Star of Bethlehem.

Stenen: blauwe agaath, blauwe tijgeroog, blauwe of groene onyx, oranje calciet, turquoise

Engel: Gabriel

Affirmaties:
“ Ik kan naar anderen kijken zonder te oordelen, ik respecteer hun keuzes, hun pad”

“Mijn lichaam is mijn bondgenoot in het vervullen van het leven van mijn dromen

“Ik heb de moed mijn grenzen aan te geven en mijn zelfgekozen weg te begaan die goed is voor mij”

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Steenpuisten of likdoorn: 2 dr. melaleuca op een vochtig watje. Dit er 15-20 min. op laten liggen. Herhaal 3x per dag, 3 weken lang.

Ook kun je melaleuca preventief tegen luizen gebruiken, een druppeltje in kraag jas, een paar druppeltjes door conditioner en shampoo. Wanneer er luizen zijn, zelfde en kammen met melaleuca in de conditioner in het haar. Zo komen de neten makkelijk los.

Ook bij schimmel in huis; op muren en in kastjes helpt melaleuca.

Ondanks zijn geweldige werking, vind ik melaleuca niet lekker om te vernevelen of te inhaleren. Maar voor smeren (verdund of onverdund) is deze echt super.

frankincense

Wierook (Frankincense)

Fysieke eigenschappen:

Immuunsuysteem, dementie, verouderen van de hersenen, hersenletsel, hersenschudding, genitale wratten, andere vormen van het herpesvirus, goenorroe, syfilis, TB, hepatitis, levercirrose, MRSA, MS, Parkinson, artritis, evenwicht, tumoren, coma, hoge bloeddruk, hersenvliesontsteking, prostaatproblemen, stafylokok en streptokok infecties, onregelmatige menstruatie, luchtweg aandoeningen en urinewegaandoeningen

Emotionele eigenschappen:

Emotioneel evenwicht, wanneer je vastzit in patronen of wanneer je je verlaten voelt is dit een geweldig ondersteunende olie.

Spirituele eigenschappen:

Meditatie. Verbinden met je gids, Laat je het licht in jezelf zien. Vader issues, helpt lager trillingsniveau los te laten en een nieuw perspectief te creëren op basis van licht en eerlijkheid. Compassie, innerlijke vrede, tolerantie.

Prachtige olie voor meditatie.
Helpt je te verbinden met je gids, laat je het licht in jezelf zien en ervaren.

Frankincense helpt bij vader issues, of dit nu om een daadwerkelijke vader gaat of om een spiritueel leraar, God, Allah, wie dat voor jou is.

Nodigt je uit lagere trillingsniveaus los te laten; leugens, teleurstellingen, en negativiteit achter je te laten.

Helpt je een nieuw perspectief te creëren op basis van licht en eerlijkheid, compassie, innerlijke vrede, tolerantie.

Meridianen: long, hart, nier.

Chakra: kruin, derde oog, hart

Planeet: zon, uranus, venus

element: lucht, vuur

sterrenbeeld: waterman, vissen.

Bachbloesems: Elm, White Chestnut,

Wild Oat.

Stenen: amethist,

Frankincense draagt de wijsheid van alle tijden bij zich.

Affirmatie: ik vertrouw op mezelf en ik blijf kalm op ieder moment.

Ik ben veilig, er wordt voor mij gezorgd en onvoorwaardelijk van mij gehouden. Er wordt in mijn behoeften voorzien.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

tegen nachtmerries: evenveel druppels wierook als lavendel vernevelen in de slaapkamer, op een zakdoekje of verdund met een basisolie onder de voeten smeren.

Wanneer je het over een andere essentiële olie aanbrengt, versterkt het de eerder gesmeerde olie.

wintergreen

Wintergroen (Wintergreen)

Fysieke eigenschappen:

Vloeibare pijnstiller, dus bij pijn in het algemeen.
Reumatische aandoeningen, botpijn, zenuwpijn, frozen shoulder, gewrichtspijn, osteoporose, artritis, jicht, ischias, spierspanning, urinewegaandoeningenoedeem, nierstenen, galstenen, huidziekten, eczeem, drainage en reiniging lymfestelsel.

Heeft een cortisone- achtige werking. Het is voor een groot deel de natuurlijke versie van aspirine.

Fysiek: Reumatische aandoeningen, botpijn, zenuwpijn, gewrichtspijn, osteoporose, artritis, jicht, ischias. Frozen shoulder, spierontwikkeling, spierspanning, pijn in het algemeen, rotatorenmanchet. Blaasinfecties of andere aandoeningen van de urinewegen, oedeem, eczeem, galstenen, infecties, nierstenen, drainage en reinigen lymfestelsel, huidziekten.

Pijnstillend, ontstekingsremmend, antireumatisch, krampstillend, ontsmettend, urineafdrijvend, opwarmend.

Het beinvloedt , verhoogt, opent het bewustzijn in zintuigelijke waarnemingen.

Contra- indicatie: zwangerschap, borstvoeding, epilepsie, parkinson, baby’s en kinderen onder 12 jaar, beschadigde huid, bloedverdunners, overgevoeligheid voor aspirine, GERD (refluxziekte).

Emotionele eigenschappen:

Helpt loslaten van patronen, omhult (oude) emotionele wonden.

Helpt bij het loslaten van persoonlijke en familie patronen. Helpt bij het oplossen van negatieve gedachten, innerlijke conflicten, omhult emotionele wonden. Healt oude emotionele wonden, Deze olie geeft een boost wanneer je het nodig hebt te ontdekken welke emoties in je onderbewustzijn nog een rol spelen.

Wanneer je een emotioneel patroon los wilt laten, kan wintergreen je helpen dingen vanuit een ander perspectief te zien, door de observant te worden.

Spirituele eigenschappen:

Oplossen van (familie) karma. Lost energetische blokkades in het lichaam op.

Helpt in het loslaten van patronen van persoonlijk en familie karma.

Helpt tijdens spirituele healing sessies en regressietherapie om te ontspannen en los te laten.

Helpt energetische blokkades die zich in het lichaam hebben vastgezet op te lossen.

Chakra’s: alle.

Astrolgie: steenbok

Planeet: Saturnus

Element: aarde

Affirmatie: mijn fysieke structuur is sterk: alle delen van mijn lichaam voelen goed. Mijn ruggengraat, botten, kraakbeen, gewrichten, pezen en spieren zijn gezond, sterk en uitgelijnd.

Ik pas mijn houding aan om een gelukkiger leven te creeren voor mezelf.

Ik kan mijn verleden loslaten.

Engelen: Saint Germain, Zadkiel, Raphael.

Plantenboodschap: het leven is altijd weer nieuw, vergeet je oude patronen.

Bachbloesems: Chestnut bud, Sweet chestnut,

White Chestnut

Stenen:

chrysocolla, hematite, lapis lazuli, oranjhe calciet, sleniet.

Oregano

Oregano

Fysieke eigenschappen:

Het is een hete, brandende olie, dus zorg dat deze nooit puur op de huid terecht komt.

De olie stimuleert het immuunsysteem, helpt bij bronchitis en andere luchtweginfecties, kinkhoest, bacteriële en virale infecties in het algemeen, griep, verkoudheid, eelt, voetschimmel, candida, neuspoliepen, wratten, aften, parasieten, carpaal tunnelsyndroom.

Contra- indicaties: zwangerschap, borstvoeding, en kinderen jonger dan 6 jaar. Mensen met problemen van de bloedstolling of die hier medicatie voor gebruiken.

Personen met een huidaandoening, erg gevoelige of beschadigde huid.

Emotionele eigenschappen:

Emotioneel gezien is oregano een heel intense olie, bijna dwingend/ opdringerig. Zo zal deze olie een stukje bescheidenheid brengen aan mensen met een sterke wil, personen die altijd gelijk willen hebben en krijgen, die anderen altijd proberen te overtuigen van hun mening, die bijna niet leerbaar zijn geworden en die vasthouden aan hun overtuigingen.

Bij mensen met angst voor ziekte, die denken dat ze van alles mankeren, zal Oregano wat rust en relativeringsvermogen brengen.

Versterkt het gevoel van zekerheid en tegelijk meer flexibiliteit.

Oregano helpt je recht op je doel af te gaan en de onbelangrijke dingen van de hoofdzaken te scheiden.

Het verwijdert blokkades, transformeert negativiteit en maakt je vrij van negatieve gehechtheid.

Spirituele eigenschappen:

Helpt materialisme en gehechtheid los te laten wanneer dit je hindert in groei.

Bevrijdt je van zaken die gebaseerd zijn op gehechtheid aan oude, starre emotionele behoeften die je niet meer dienen.

Plantenboodschap: ik schenk je kracht en moed.

Chakra: hart, solar plexus en keel.

Astrologie: kreeft, tweelingen, vissen.

Planeten: mercurius, neptunus, maan.

Elementen: lucht en water.

Bach bloesem: Gorse, Olive, Walnut, White chestnut.

Stenen: blauwe tijgeroog, groene mos agaat, larimar, rode jaspis.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Gebruik een tandenstoker of wattenstaafje om op wratten aan te brengen, zodat je de huid eromheen niet raakt.

Vetiver

Vetiver

Fysieke eigenschappen:

anti- spasmen, pijnstillend,

anti -parasitair, transpiratie bevorderend,

bloedsomloop

stimulerend.

Artritis, spierreuma,

reuma, verstuikingen,

vitiligo, TBC, anorexia, menstruatie, PMS, ADHD, ADD, ASS, angst,

depressie ( ook post- partum), hormonaal evenwicht, slapeloosheid, huid ( vette, ouder wordende, acne of rimpels)

Contra- indicaties: Voorzichtig gebruiken tijdens zwangerschap.

Emotionele eigenschappen:

Werkt rustgevend OF helpt te focussen, te concentreren.

Helpt bij een visie ontwikkelen, wijsheid stimulerend.

Vermindert boosheid, angst, verslavingen, agressie, burn-out, depressie ( ook post-partum)

Aardend, stabiliserend, helpt met stress om te gaan en te herstellen van trauma’s. Groei, integriteit, lichaam- geest connectie, kracht, obsessies, maakt bij deeltjes denken, alle deeltjes meer een geheel. Irritatie, emotionele burn-out, verlies van doel, emotionele zwakte, teveel in fantasiewereld, neurotisch, nerveus, instabiel, gedesorienteerd. Zorgt voor emotioneel evenwicht.

Spirituele eigenschappen:

Balans in mannelijke en vrouwelijke energie, aardend, grondend.

Plantenboodschap: voel de kracht in jezelf.
Meridiaan: hart, maag, nier, milt.

Affirmaties:
Ik ben weer met mijn ware zelf verbonden en ga al mijn uitdagingen aan.

Ik ben vrij en ontdek mezelf opnieuw.
In het hier en nu aanwezig te zijn bevordert een diepgaande verbinding met gevoelens en gedachten.

Alles is goed, ik ben kalm, relaxed. Ik ben gegrond, gefocust, energiek.

Planeet: Venus,
Saturnus en Aarde.
Element: aarde
Chakra: basis
Astrologie: steenbok en stier
Bachbloesems: clematis, Oak, Rock water
Stenen: bruine agaat, gouden tijger oog, sodaliet, boomagaath,

Vetiver helpt de aura te reinigen.
Om jezelf te beschermen: inhaleer de geur ( in een kommetje van je handen over je neus) terwijl je visualiseert dat je je lichaam
sealt tegen negatieve energieën. Wil je je huis beschermen, doe Vetiver dan in een diffuser en visualiseer deze keer je huis.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

ADD/ ADHD/ ASS: 1 à 2 druppels verdund met een basisolie ochter oren en in nek.

Slapeloosheid: 1 à 2 druppels verdund langs de ruggegraat.

Neuropathie: 1-2 druppels verdund op voetzolen en langs ruggengraat.

Menstruatie issues/ PMS: 1 à 2 druppels verdund op onderbuik smeren.

PTSS en angsten: 1- 2 druppels verdund achter oren
en/ of (onverdund, tenminste: met water) vernevelen.

Roller bottle stress verminderaar:
10 ml. Rollerbottle.
8 dr. Vetiver
12 dr. Bergamot,
8 dr. lavendel,
8 dr. Frankincense en afvullen met een basisolie.
Breng aan op polsen en in je nek. Let op fototoxiciteit i.v.m. Bergamot.

Copaiba

Copaïba

Fysieke eigenschappen:

Verdund max. 8 % op de huid.
Wordt ook wel de CBD olie onder de essentiele oliën genoemd.
Deze of Vetiver zijn goede olien bij ADHD, ADD en ASS. Dit is zelf even zoeken welke olie het best werkt. Ik gebruik voor mijn zoon Vetiver om te vernevelen en de Copaïba om te smeren.
Fysiek:
Bij ontstekingen, is een sterke ontstekingsremmer.
Ademhalingsproblemen, waaronder bronchitis, siniusitis en ontsteking van het neusslijmvlies zijn erbij gebaat.
Ook problemen van urinewegen: cystitis, blaas- en nierinfecties. Kan nierstenen voorkomen.
Bij incontinentie en
chronische diarree.
Maar ook bij endometriose.
Artritis, reuma.
Gonorroe, herpes, syfilis, maagzweren. Aambeien. Tetanus, keelontsteking, TB en tumoren.
Stimuleert de alvleesklier en leverfunctie.
Hoge bloeddruk
Neuroprotectief.
Spierpijn
Pijn
Acne, psoriasis en andere huidaandoeningen.

Bij Copaïba en Vetiver zeg ik altijd: zoek de 10 verschillen. Ze lijken namelijk erg op elkaar in werking.

Emotionele eigenschappen:

Ook deze olie is (net als Vetiver) voor concentratie en focus.
Daarnaast bij angst,
depressie, nerveuze spanning en alle
stress gerelateerde aandoeningen.
Voor emotioneel evenwicht,
stimuleert zelfreflectie (fijn wanneer in therapie)
Zet aan tot emotionele healing. Ook de bereidheid ertoe.

Spirituele eigenschappen:

Planeet: zon
Element: vuur
plantenboodschap: Ik schenk je warmte en geborgenheid.
Deze olie omringt de ziel met een zachte, instoppende atmosfeer, waarin men troost, warmte en tevredenheid ervaart.
Net als Frankincense, kun je Copaïba ook gebruiken om je huis te zuiveren, beschermen. De oude volken van centraal en noord Amerika ( Indianen, maya’s, Azteken), gebruikten copaiba al voor spirituele doelen en voor het zuiveren van ruimten, energieën.
De Otomi (Mexico) gebruiken dit nog steeds.
Voor een zelf- zuiveringsritueel: Adem copaiba in (handpalmen, verdund met basisolie en over je neus) stel je voor dat de copaiba als wervelwindjes je hele lichaam schoonmaakt, alle oude energie die je niet meer dient, resten van pijn en verdriet, van angst en trauma, meeneemt. Bij de uitademing laat je dit alles los. Het verlaat daar je lichaam.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Copaïba praktisch:
Geest zuiverende diffuser blend:
2 dr. copaiba
2 dr. Rozemarijn,
1 dr. pepermunt
1 dr. Clary sage

Hoge bloeddruk:
op de onderkant van de voeten, 2x per dag, 1 druppel per voet, met een basisolie.

Om te detoxen via de urineweg en deze te zuiveren, smeer 2 druppels op de blaas met een basisolie.

Aaron Tait Photography

Basilicum (Basil)

Fysieke eigenschappen:

Een omstreden olie. De werking uniek, de bijwerkingen evenzo.

Fysiek: max. 1% bij volwassenen op de huid, verdund met een basisolie. Voor kinderen moet het meer verdund worden.
Gebruik deze olie met mate. Niet te lang achter elkaar gebruiken en in lage dosis gebruiken. De Ocimum Basilicum CT linalol ( doTerra heeft deze variant) is de meest veilige. De andere varianten zijn minder veilig en daarom is het dus belangrijk een goede olie te hebben en te weten welk type.
Contra- indicatie: zwangerschap, borstvoedingsperiode, kinderen jonger dan 6 jaar, mensen met een bloedstollingsprobleem, diabetici, mensen met een maagzweer.
Kan interacteren met de volgende medicatie: NSAID’s; Ibuprofen, diclofenac, naproxen, aspirine en nog een aantal andere pijnstillers. Paracetamol behoort NIET tot de NSAID’s. Verder met medicatie voor metabolisme, astmamedicatie, glaucoom medicatie, hartmedicatie, medicatie voor epilepsie, medicatie voor het immuunsysteem, bloeddrukmedicatie, anti- depressiva, MAO- remmers, antipsychotica, antihistamine, antibiotica en anesthesie, ook niet gebruiken vlak na of voor operatie i.v.m. extra risco op bloedingen.
Een geweldige olie bij:
Kinkhoest, longproblemen, dringt koorts terug, oogontstekingen ( niet in het oog gebruiken, maar bij voorkeur op de slapen), Hepatistis A en B, pijnlijke bosten, hoofdpijn, migraine, verlaagt de bloeddruk. Oorinfecties. Rond het oor gebruiken, niet in het oor! Reisziekte, tonicum voor lever en galblaas. Amennorroe, middenrifbreuk, littekenbreuk, verlies van reukzin, eierstok cyste,
Vernieuwt vitale krachten na een lange tijd van burn- out en uitputting,
sterkt de bijnieren, herstelt het lichaam naar het natuurlijke ritme van slaap, activiteit en rust.

Emotionele eigenschappen:

de emotionele staat van zijn bij bijnieruitputting ( kan vele redenen hebben, maar heel vask bij burn-out) kunnen worden verholpen met basilicum. Een onderliggende, altijd aanwezige, chronische vermoeidheid, laag energieniveau, je snel overspoeld/ overweldigd voelen, niet meer in staat te dealen met de dagelijkse stressoren. De geur van basilicum versterkt het hart en relaxt de geest.
Ook bij nervositeit, angsten en radeloosheid.
Basilicum steunt je wanneer je onder grote geestelijke spanning staat.
Ook bij het herstellen van negatieve gewoonten. Het brengt hoop en optimisme voor de vermoeide ziel. Omdat het de natuurlijke energie vermeerderd, helpt het om meer in balans te komen qua gezondheid en meer te bereiken.

Spirituele eigenschappen:

Verlicht je ziel, opent je hart.
Om je in contact te brengen met beschermende gidsen, engelen etc.
chakra’s: derde oog, navel, basis.
Astrologie: leeuw
planeet: zon
element: lucht
Bachbloesemremedies: cerato, clematis, walnut, wild oat.
Steen: rook kwarts.

Affirmatie:
ik ben genoeg, ik ben vredig, ik laat alle angsten los en transformeer deze in vertrouwen. Ik ben veilig en alles gaat zoals het moet.

Ik sta in mijn kracht en neem voldoende tijd voor mijn herstel.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

3-5 druppels met een basisolie op de bijnieren ( lage rug) of 1-2 druppels met een basisiolie onder de voeten in de ochtend en voordat je naar bed gaat.

bergamot

Bergamot

Fysieke eigenschappen:

Let op: de meest fotosensitieve olie. Tot wel 72 uur na aanbrengen en ook verdund nog risicovol.
0.5% verdund max. op de huid.

Hormonale ondersteuning. PMS. Menstruatiekrampen
Deze olie werkt krampstillend en kalmerend. o.a. bij buik- en maagklachten, een opgezet gevoel, koliekpijn, darmparasieten,
gebrek aan eetlust.
Herpes
Infecties van mondholtes, keel, luchtwegen, urinewegen, waaronder blaas.
Ook kan het ondersteuning bieden bij een streptokok of stafylokok infectie.
Ook te gebruiken bij koortsuitslag, vermoeidheid, slapeloosheid.
Verder is deze olie: koortswerend, behulpzaam bij huidproblemen, zoals eczeem, acne, steenpuisten en psoriasis. Ook te gebruiken bij koortsuitslag, vermoeidheid, slapeloosheid.
Werkt ondersteunend bij hersenletsel.

Als ik zeg: ” werkt ondersteunend” bedoel ik dat dit eigenlijk niet de enige behandelmethode moet zijn. Bij streptokok, stafylokok en hersenletsel bijvoorbeeld kan het samen met een andere allopatische behandeling gaan. Maar ook wanneer de allopathie geen oplossing meer heeft, kun je dit natuurlijk inzetten.

Emotionele eigenschappen:

Een frisse, opwekkende olie die ook ondersteuning biedt bij angsten en depressies.
Werkt verfrissend op de geest. Helpt ‘mist’ in de geest op te trekken en brengt helderheid en focus.
Wanneer je je geïrriteerd voelt, bij emotionele stress, prestatie stress.
Verlicht gevoelens van hopeloosheid,
zelf kritiek en weinig zelfvertrouwen.
Het ondersteunt zelfvertrouwen, optimisme, moed, zelfacceptatie en zelfliefde.
Helpt je positieve gedachten over jezelf te hebben en je bewustzijn van je kwaliteiten te vergroten. Een mooie olie om in te zetten, al is het maar in een diffuser tijdens loopbaangesprekken, coaching.
Heeft een goed effect op stagnerende gevoelens ( ook bij het gevoel van stagnatie en vastzitten) en beperkende geloofssystemen, overtuigingen van slecht zijn, niet om van te houden en niet goed genoeg zijn.

Spirituele eigenschappen:

Kruinchakra en zonnevlechtchakra kunnen ermee gebalanceerd worden.
Het kan een hoger niveau van bewustzijn ondersteunen. Fijne olie tijdens meditatie.
Helpt je te herinneren aan je connectie met Atlantis.

planeet:maan, zon,
element: vuur, lucht.
Chakra: kruin, zonnevlecht
Astrologie: kreeft, leeuw, vissen.
Engelen: Gabriel, Michael.

Affirmatie: mijn gedachten ondersteunen mijn zelfvertrouwen en moed. Ik beweeg vrij van angst in deze wereld. Ik ben enthousiast en vind het fijn anderen aan te moedigen en te complimenteren. Zoals ik met plezier complimenten en aanmoedigingen ontvang. Plezier is een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven.

Bachbloesems: Cerato, Elm, Larch.
Stenen: amethyst, citrien, gele calciet, seleniet

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Psoriasis:
1 a 2 druppels op 10 ml. draagolie.
Regelmatig de aangedane huid hiermee insmeren.

Verslaving; verdund onder de voeten of vernevelen.

Ontstekingen aan urinewegen ( ook blaas): een zitbad met 8-12 dr. Bergamot.

Herpes, eczeem, huidontstekingen:
10 dr. Bergamot,
10 dr. Lavendel en
10 dr. Tea Tree aan
30 ml. Arganolie olie toevoegen en dagelijks aanstippen.

Acné: gezichtswater: voeg 2 dr. Bergamot en 2 dr. Cajeput olie toe aan
100 ml gedestilleerd water. (schudden voor gebruik)

Normale huid: meng 10 dr. Bergamot, 2 dr. Lavendel, 6 dr. Petitgrain met 50 ml. Jojoba olie.

Vet haar pakking: Voeg 10 dr. Bergamot, 5 dr. Lavendel en 5 dr. Citroen aan 50 ml Jojoba olie toe.
Masseer de haarolie grondig in op de hoofdhuid, dek je hoofd af met een doek en laat deze
pakking 1-2 uur inwerken. Daarna met milde shampoo uitwassen.

Verdamp 6 dr. Bergamot bij stress en angst.
Ontspannend en opwekkend bij depressie: verdamp 4-5 druppels in de aromalamp of 20 dr. in 100
ml. Amandelolie als massage olie.

Prikkelbaarheid door de menstruatie: verdampen in diffuser:
4 dr. Bergamot,
2 dr. Geranium,
2 dr. Ho-blad.

Kuitwikkel met Bergamot bij hoge koorts.

Camille

Kamille

Fysieke eigenschappen:

Wanneer je kamille in huis hebt, check dan even welke het is.
Kamille heeft 3 verschillende soorten essentiële olie.
De blauwe kamille (Matricaria Chamomilla),
Marokkaanse kamille ( Ormenis multicaulis) deze zou ik niet aanraden te gebruiken, omdat de voordelen niet tegen de nadelen opwegen.
Roomse kamille ( Chamamaelum Nobile) . Hier ben ik het meest fan van!
Er zijn overigens nog meer soorten kamille en dus ook essentiële olie.
Daarom, ik kan het niet vaak genoeg zeggen, is de kwaliteit van de olie toch zo heel belangrijk.
Zo zou ik je af willen raden een andere olie dan de Duitse ( blauwe) kamille of de Roomse kamille te gebruiken. De Marokkaanse kamille heeft zoveel bijwerkingen en eigenlijk geen enkel extra voordeel ten opzichte van de andere kamille soorten, dat je beter deze mildere varianten kunt gebruiken.

Emotionele eigenschappen:

Kamille werkt soms hypnotisch en ontspannend bij onrust, spanningen, gevoel van irritatie.
Bij emotionele shock, spanning voor een operatie, hyperactiviteit, paniek aanval, goed inzetbaar.
Emoties die gelinkt zijn aan het verleden. Intense emoties en de daarbij behorende uitbarstingen kunnen gekalmeerd worden door deze olie.
De emoties behorende bij PMS en overgang worden ook gekalmeerd door deze olie. Wanneer iemand psychisch verkrampt zit. Helpt bij het helen van een gebroken hart.
Bij een continue gedachten stroom kan kamille rust brengen. Ook wanneer je gedachten wilt ordenen, dingen voor jezelf helder, op een rijtje wilt hebben.

Spirituele eigenschappen:

Wanneer je het gevoel van wie je bent, verloren bent. Je werkelijke levensdoel ontdekken.
Ook bij ego- stukken goed in te zetten.
Astrologie: vissen, stier, maagd.
chakra’s: hart en zonnevlecht.
Element: water
Bachbloesems: Aspen, Cherry Plum, Impatiens, Star of Bethlehem, White Chestnut
Stenen: Lapis lazuli, citrine, groene mos agaat,
Engelen: behulpzaam in contact met aartsengel Gabriel, voor introspectie en reflectie.
Een superfijne olie voor onder andere therapeuten, maar ook binnen andere beroepen om te gebruiken tijdens intervisie en supervisie. Je bent meer ontvankelijk voor feedback en kunt deze ook beter ( milder) geven. Ook voor contact met aartsengel Uriel voor creativiteit, universele flow en innerlijke rust.
Affirmatie:
ik ben kalm, ik voel innerlijke rust, ik ben tevreden, Ik ga vrolijk en welwillend mee in de steeds veranderende stroom van het leven. Ik adem diep en zuurstof voedt mijn lichaam. Ik voel mij beschermd.
Affirmatie:
In mijn verdriet, houd ik van mezelf. Alle dingen ontvouwen zich zoals ze bedoeld zijn. Ik laat leed los en houd vast aan de liefde voor mijn geliefden. Ik ontdek nieuwe kracht in mezelf.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Paniek aanval: adem verdund in cup van handen over neus. Neem een gebruikersflesje mee. ( basisolie met kamille)

luieruitslag: 1 druppel op een flesje van 10 ml. Basisolie. Lekker
billetjes mee insmeren.

PMS en krampen: ( verdund) op de onderbuik masseren.

Parasieten: verdund over de hele buik smeren.

Samen met lavendel en mandarijn heerlijk voor op de baby- kamer.

Blue Tansy

Blauwe Kamille ( Matricaria Chamomilla)

Fysieke eigenschappen:

Fysiek: max. 4% verdunning op de huid.
Pijnstillend, ontstekingsremmend, krampstillend, werkt kalmerend op het zenuwstelsel, maar juist stimulerend op de witte bloedlichaampjes.
Hoofdpijn, slapeloosheid, klamerend voor de huid. Bij rosasea, overdadig acne, dermatitis, eczeem, ontstoken en zeer gevoelige huid.
Artritis, ontstekingen van spieren en gewrichten, neuralgie.
Let op wanneer je deze olie gebruikt en je hebt een pollenallergie. Eveneens hiervan zou je hooikoorts achtige verschijnselen kunnen krijgen.
Interactie met antidelressiva en codeine, tamoxifen. Dus dat is een contra-indicatie voor het gebruik van deze olie.

Emotionele eigenschappen:

Spanningen.
Element: ether.
Chakra: Tweede en vijfde chakra.

Roomse Kamille

Roomse Kamille (Chamaemelum Nobile)

Fysieke eigenschappen:

Pijnstillend, ontstekingsremmend (vooral ook voor de slijmvliezen) krampstillend, menstruatiebevorderend,deze olie brengt menstruatie op gang ( bij meisjes voor de eerste keer of wanneer er al lang op gewacht wordt binnen een bestaande cyclus, en het niet doorzet), en verlicht ook pijnlijke of moeizame menstruaties. Deze olie kan helpen de stemmingswisselingen bij PMS te reduceren. Ook een fijne olie die overgangsklachten verlicht. Verlichtend bij pijnlijke tepels.
Verder anti- allergisch, verhoogt het vermogen de huid te vernieuwen, werkt kalmerend op de huid. Eczeem, dermatitis en huidschimmels, rosacea,
(overdadig) acne, droge, jeukende huid, psoriasis, (zeer) gevoelige huid, gesprongen adertjes (couperose) Bij chronische jeuk biedt Kamille verzachting.
Ook in te zetten bij hoofdpijn, slapeloosheid,
Bij lever of milt congestie ( stuwing), werkt ook versterkend op milt en lever. Reinigt het bloed en helpt de lever om gifstoffen af te voeren.
Spierspasmen, zenuwpijn, zenuwontsteking, ischias, werkt kalmerend op het zenuwstelsel, ontstekingen van spieren en gewrichten, of andere spier- en gewrichtsklachten. neuralgie. klompvoet, rusteloze benen, kiespijn, ook bij doorkomen en wisselen van tanden en kiezen, Astma, darmparasieten.
Bij chronische infecties stimuleert Roomse kamille de aanmaak van witte bloedlichaampjes.

Let op wanneer je deze olie gebruikt en je hebt een pollenallergie. Eveneens hiervan zou je hooikoorts-achtige verschijnselen kunnen krijgen. Van Kamille is verder bekend dat zij huiduitslag kan veroorzaken. Heel tegenstrijdig wanneer het ook zulk geweldig werk, juist voor de gevoelige huid doet. Ik moet wel zeggen dat de mensen waarvan ik weet dat ze erop reageerden het puur ( onverdund) gebruikten en dat deze mensen al eerder allergische huidreacties hebben gehad.
De kans op een reactie van de huid wordt kleiner wanneer je verdund met een basisolie bij gebruik op de huid. Max. 4% verdund op de huid.

Cederhout

Cederhout (Juniperus Virginiana

Fysieke eigenschappen:

Een milde vervanging voor de sterkere olien voor de luchtwegen, zoals eucalyptus e.d.
Wanneer je deze te sterk vindt of je hebt deze niet in huis, maar wel last van de luchtwegen, dan kun je cederhout inzetten. Ook voor kinderen is dit een fijne luchtwegolie.
Het kan helpen kleine sneetjes en schrammen te helen, bij acne, vette huid, huiduitslag, psoriasis, huidziekten, alopecia
Kalmeert het zenuwstelsel.
ADHD, ADD, ASS en HSP.
TBC, urineweginfecties.
Verstopping,
beroerte, oedeem.
Stimuleert het lymfatisch stelsel.
Stimuleert de pijnappelklier, die melatonine afgeeft aan het lichaam.
Pijnstillend bij zenuwpijn i.c.m. Geranium
kalmeert en verdiept de ademhaling. Een goede olie om in te zetten bij hyperventilatie.

1% verdund op de huid.
Voorzichtig tijdens zwangerschap.

Emotionele eigenschappen:

Aardend
Ondersteunt je in overgangssituaties;
verhuizing, verandering van werk, etc.
Geruststellend, bij angst en ook wanneer je je niet lijkt te kunnen ontspannen.
Geeft je kracht wanneer je je misselijk voelt, helpt je te relaxen wanneer je moet herstellen van een ziekte.
Gesteund voelen.
Mooie olie bij yoga.
Eenzaamheid.
Cederhout kan groepsgeest aanwakkeren; om de kracht en waarde van samen en samenwerken meer te zien.
Voor mensen met een sterk individualistisch karakter, mensen die alles zelf willen doen of het gevoel hebben het allemaal alleen te moeten doen is dit een prachtige olie. Het maakt toegankelijker voor hulp.
Cederhout kan het gevoel van erbij horen, een onderdeel van het geheel zijn vergroten.
Voor:
teamdagen, vergaderingen, familiebijeenkomsten.

Spirituele eigenschappen:

Affirmatie:
ik ben altijd omringd door goede vrienden, familie en het vertrouwen in mijzelf en de wereld om mij heen, groeit met de dag.
Planeet: aarde, saturnus
Element: aarde
Chakra: basis, zonnevlecht en hart.
Sterrenbeeld: Steenbok
Bachbloesems: clematis, Red chestnut,
walnut
Stenen: blauwe kant agaath.
citrine, groene mos agaath, hematite, boom agaath.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Zenuwpijn: meng 25 dr. Cederhout en 25 dr. Geranium met 50 ml. Amandelolie voor massage

Cederhout vernevelen of verdund onder de voeten smeren i.p.v. inname melatonine ( cederhout stimuleert pijnappelklier in de aanmaak van melatonine). Om zo het slaapritme te verbeteren en normaliseren.

Ook heerlijk om te mengen met lavendel!

Geranium

Geranium (Pelargonium Graveolens)

Fysieke eigenschappen:

Geranium (Pelargonium Graveolens)

Fysiek:
Pijnstillend,
krampstillend, ontstekingsremmend. Ondersteunt alvleesklier;bloedsuiker balans, stimuleert de lymfestroom en -drainage,
Ondersteunt lever en nieren.
Bij PMS, overgangsklachten (reguleert hormoonhuishouding)
Zwelling van borsten
endometriose
stopt excessieve menstruatie bloedingen,
Bij zenuwpijn: geranium en cederhout.
Gordelroos, puistjes, lichte ontstekingen
Acne (reguleert talgproductie), vette huid, maar ook psoriasis en eczeem en droge huid.
Zwakke maag, maagzweer.
Verkalkte wervelkolom, hernia, osteoartritis, osteoporose, verlamming,
beschadiging haarvaten
Na een miskraam en na de bevalling is dit fysiek een helende olie.
Duizeligheid,
verbetert de bloedsomloop.

Contra- indictaies: kan interacteren met medicatie voor diabetes, epilepsie, bloeddruk, antidepressiva, antipsychotica, antihistamine, antibiotica, NSAID’s en anesthesie.

Verdund max. 10% op de huid.

Emotionele eigenschappen:

Goed tegen angsten.
Bij een gebroken hart,
Geeft vertrouwen aan mensen dat de mensen om hen heen meestal goede intenties hebben.
Hormonale balans.
Goed voor introverte mensen om zich meer open te kunnen stellen (opent je hart)
Tegen stress.
Combineer met lime wanneer je werkt aan het loslaten van diep gewortelde emoties.
Teleurstelling
Kan helpen de band met ouders te herstellen, wanneer deze beschadigd is.

Spirituele eigenschappen:

Chakra: 2e chakra
Astrologie: Kreeft, Schorpioen
planeten: Jupiter, maan, venus
Element: water, aarde

Affirmatie: Mijn lichaam bevindt zich in een constante staat van vernieuwing en healing, Ik heb balans in mijn leven en zorg goed voor mezelf.

Bachbloesems: cherry plum, holly, impatiens.
Stenen: chrysocolla, lapis lazuli, rhodonite,

Ondersteunt persoonlijke transformatie.
Via Geranium kun je je beter verbinden met de zon: voeding voor je ziel en met de maan; om de levenscycli beter te begrijpen.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Als deodorant te gebruiken. Omdat je deze mengt met een basisolie, verzorgt deze de huid onder je oksels ook nog eens. Neem wel een snel intrekkende basisolie en pas op met kleding.

Breng 1-3 druppels, verdund met een basisolie aan op het hart.

Voor lever en nier support: breng een druppel met basisolie aan op de lever en nieren.

Hormoonbalans: wrijf, samen met een basisolie, op de binnenkant polsen

Rugklachten: massage naast de ruggengraat of een warm kompres.

ginger

Gember ( Ginger)

Fysieke eigenschappen:

Angina (keel amandelontsteking) koude rillingen, verkoudheid, hoest, koortsverlagend,
diaree, braken, gas/ winderigheid, indigestie, misselijkheid, ochtendmisselijkheid,
Duizeligheid
Chronische prostatitis,
reumatische artritis.
Bloedsomloop verbeterend.
Verwarmende olie voor wanneer het koud is of mensen die het snel koud hebben.

max. 4 % verdund op de huid.

Emotionele eigenschappen:

Deze olie overtuigt je volledig aanwezig te zijn in het moment en deel te nemen aan het leven. Maakt verharding en verstarring los. Voor mensen die te hard voor zichzelf en hun omgeving zijn, te gedisciplineerd zijn en voor workaholics en perfectionisten.
Aan de andere kant maakt Gember je volledig verantwoordelijk voor alles wat er in je leven gebeurt. Het laat je verantwoordelijkheid voelen en nemen hiervoor. Voor mensen die snel in de slachtoffer rol schieten, die alles buiten zichzelf neerleggen of steeds maar wachten op betere tijden om actie te ondernemen.
Dus eigenlijk: ben je iets te soft naar jezelf; haalt Ginger je erbij en geeft je kracht, ben je juist te star, dan laat het je versoepelen.
Weer een mooi voorbeeld van de intelligentie van de oliën. Niet alleen op fysiek, maar ook op emotioneel gebied werkt dat zo.

Spirituele eigenschappen:

Versterkt je energieveld. Opent portalen van bewustzijn,
Yin olie
Chakra: eerste, tweede, derde en vierde.
meridiaan: long, maag, nier en milt.
Element: vuur, aarde,
Astrologie: kreeft en maagd
planeten: mercurius, mars en maan
Bach bloesems: oak, Gentiaan, Hornbeam
Stenen: Robijn, Rhodoniet, honing calciet, oranje calciet, gouden calciet.

Affirmatie:
Ik heb de kracht om alles te doen, Ik doe alles met liefdevolle intenties, vooral ook naar mezelf toe. Ik ben goed zoals ik ben.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Bij misselijkheid en braken: strijk zacht en voorzichtig de verdunde olie van het kuiltje onderaan je hals tot het kuiltje bij je maag ( over de maag is nog beter, maar veel mensen vinden dat niet fijn omdat ze daar meer last van hebben).

Verder: een lekkere olie om je voeten mee in te masseren voordat je ( in de winter) de kou in gaat. Zo blijven je voeten langer warm en het ruikt ook nog heerlijk!

Breng op pijnlijke spieren en gewrichten zacht masserend aan. En geen duwende massage dus.

rosemary

Rozemarijn ( Rosemary)

Fysieke eigenschappen:

Vet en droog haar, ook bij roos.
Luchtwegen/ longen ( stomen) Wanneer je snel last hebt van je longen, is dit een erg fijne olie. Bij hoest ook.
Sinusitis.
Duizeligheid
Stimuleert het zenuwstelsel.
Bij vaginale infecties en vaginitis ( verkramping van de vagina).
Bij een lage bloeddruk.
Niet gebruiken bij een hoge bloeddruk of ACE medicatie. Niet bij epilepsie of tijdens zwangerschap.
Werkt cholesterol verlagend.
Onregelmatige menstruatie, werkt menstruatie bevorderend,
Stimuleert het geheugen.
Bij (alcohol)verslaving
Burn-out (mentale uitputting)
Bij stress en oververmoeidheid
Geheugen verbeterend.

Max. 10% Verdund op de huid.

Emotionele eigenschappen:

Voor mensen waarbij het IK een te zwakke plaats heeft, is dit een versterkende olie. Deze olie pept op, schudt je door elkaar om enthousiasme, plezier en je wil, eigen belang ook belangrijk te vinden. Geeft helderheid en kracht om problemen aan te pakken.
Rozemarijn is een super olie om te gebruiken tijdens een toets of examen. Het helpt je om informatie op te roepen die je op dat moment nodig hebt.
Ook een mooie olie om in te zetten bij jaloezie.

Spirituele eigenschappen:

Een geweldige olie om te gebruiken tijdens reïncarnatie therapie, regressie sessies. Ondersteunt spirituele herinneringen. Een dieper begrip van eerder incarnaties komt tot stand met behulp van Rozemarijn.
Planeet: Zon,
Chakra: kruin, derde oog.
Astrologie: maagd
Planeten: mars, mercurius, uranus
yang olie.
Element: vuur, hout.
Affirmatie: ik ben helder, energiek, en verbonden.
Dankbaar voor al mijn kwaliteiten. Ik ben geaard en gefocust.
Bachbloesems: Chestnut bud, Crab apple, Mustard.
Stenen: Citrien, heldere kwarts, emerald, regenboog obsidiaan,
Gebruik Rozemanrijn om te verbinden met aartsengel Sabrael om jaloezie los te laten.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Chronische hoest ( waar je natuurlijk ook voor naar een huisarts of specialist bent geweest)
: 2 dr verdund op de reflexpunten van de long of over de borst of diffusen

Focus en herinnering:
één druppel verdund op het voorhoofd, de slapen en vernevelen.

Lage bloeddruk:
masseer met een draagolie op de benen en de voetzolen. Naar boven masseren.

mandarijn

Mandarijn

Fysieke eigenschappen:

Max. 10% verdund met een basisolie op de huid.
Geeft een geweldige boost aan het immuunsysteem.
In meer dan 50 studies wordt mandarijn genoemd om zijn mogelijkheid om tumoren af te remmen in groei.
Leverprobemen, galblaas, spijsvertering, maagkrampen, diarree en verstopping, winderigheid en oprispingen. Tegen gebrek aan eetlust.
Samentrekkende werking op de huid, verzacht de huid. Acne, jeugdpuistjes, verstopte of vette huid, preventief tegen striae bij zwangerschap

Epilepsie, maar een contra- indicatie wanneer er medicijnen tegen epilepsie worden genomen.
Stimuleert lymfestelsel.

Emotionele eigenschappen:

Bij milde of herfst depressies, of zwaar op de hand, somber zijn van kinderen, negativiteit.
Helpt je te komen van een half leeg naar een half vol glas.
Brengt emotioneel evenwicht en geborgenheid, zelfvertrouwen. Maakt vrolijker, bij verdriet ( dementerende) ouderen, kinderen. Rustgevend en licht slaap opwekkend.
Helpt slecht slapende baby’s en kinderen, tegen bedplassen en angsten en geen nachtmerries meer te hebben.
Voor mensen die zich overspoeld voelen door verantwoordelijkheden of taken is dit een mooie olie om wat minder druk te ervaren. Ook bij overspannenheid een mooie olie om in te zetten.
Spoort spontaniteit en creativiteit aan. Helpt bij out of the box denken.
Tijdens brainstorm sessies een super olie om te diffusen.
Ondertsteunt herstel na ziekte.

Spirituele eigenschappen:

Vind de lichtheid in je hart terug.
Plantenboodschap: het leven is een spel, kom lach met mij.
Mandarijn helpt je verbinding te maken met je beschermengelen.
Wanneer je mandarijn inhaleert, visualiseer dan een duidelijke verbinding waarin je vraagt om specifieke leiding en hulp.
Verder zorgt mandarijn voor innerlijke vrede, een gevoel van veiligheid, mooie dromen,
Je kunt deze olie specifiek gebruiken om aartsengel Michael aan te roepen en te vragen om wijsheid, observatie en persepctief.
Aartsengel Gabriel voor inspiratie en leiding, droom interpretatie, en innerlijk weten en Aartsengel Auriel om in contact te komen met de heilige vrouwelijkheid, en om los te komen van onbewuste angst.
Ook assisteert deze olie in het terugbrengen van goede herinneringen aan Atlantis.
Astrologie: leeuw, ram, waterman, weegschaal.
Chakra: hart, navel, soalr plexus.
Planeten: zon, uranus, venus.
Elementen: lucht en vuur
Affirmatie: ik heb een overvloed aan spirituele helpers die mij bijstaan op alle vlakken in het leven. Leiding en inspiratie ontvang ik van de engelen. Ik ben gezegend met verzorgende energieen waar ik ook ga.
Bach bloesems: Aspen, Clematis, Mimulus, Red Chestnut
Stenen: Celestine, heldere kwarts, hematite, oranje calciet, roze calciet.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Bij vermoeidheid die met spanning te maken heeft: op de pols aanbrengen met een basisolie.

Heerlijke olie om te vernevelen. Met andere citrus oliën, zoals wild orange en bergamot wordt deze nog sterker tegen depressies.

Samen met lavendel is mandarijn ( eventueel ook met kamille) een heerlijke olie mix voor de babykamer. Maakt rustig en vrolijk tegelijk. Ik vernevelde altijd als de kindjes niet in de kamer waren om de diffuser weg te halen wanneer ze gingen slapen.

1 dr. mandarijn samen met een druppel basisolie in de handpalmen, even insmeren of inmasseren (gebruik dan iets meer basisolie) en heerlijk inhaleren met een kommetje over de handen. Vooral voor kinderen en ouderen een mooie manier.

Strakke huid serum:
2 dr. Green mandarin
1 dr. Melaleuca,
1 dr. Frankincense,
1 dr. Hawaiian Sandelhout
na het verwijderen van de make up aanbrengen met een basisolie.

Salie

Sage ( Salvia officinalis)

Fysieke eigenschappen:

max. 4% verdund op de huid.
Immuunsysteem boost, reduceert excessief transpireren of juist transpiratie bevorderend,
Tegen opvliegers, in voetenbad ( zweetvoeten),
Eetlust opwekkend, spijsverteringsstoornissen, luchtwegaandoeningen.
DE olie voor de vrouwen hormonen! Menstruatie problemen, PMS, overgangsklachten, reguleert en imiteert oestrogeen, Prikkelbaarheid rond menstruatie ( i.c.m. Lavendel en Geranium)
Stabiliserend op hormoonstelsel
Ook een heel fijne olie wanneer vrouwen stoppen met borstvoeding ( moeten wel definitief gestopt zijn), om de melkproductie te verminderen.
Helende werking bij acne en moeilijke huiden

Contra- inicaties:
niet gebruiken bij kinderen < 6 jaar
Niet tijdens zwangerschap en borstvoeding.
Niet gebruiken bij epilepsie en ziekte van Parkinson of hoge bloeddruk.
Niet gebruiken bij slecht functionerende lever of nieren.
Kan interacteren met medicatie voor diabetici.

Emotionele eigenschappen:

Bij levensmoeheid en moedeloosheid, helpt het weer vertrouwen in eigen kracht te krijgen.
Goed voor mensen met onderdrukte woede.
Goede olie voor gevoelige mensen.
Een mooie olie voor mensen die nare ervaringen of herinneringen wat willen verzachten.
Salie verhoogt je trillingsniveau.

Spirituele eigenschappen:

DE olie om negatieve energie uit persoonlijke ruimte en ruimten te houden. Energetisch reinigen van ruimten, afweren van invloeden van buitenaf, aura lifters, etc.
Salie helpt je te resoneren met wijsheid en inspiratie en het verschil te erkennen tussen wijsheid en kennis.

Plantenboodschap: ‘’ik geef je kracht en een lang leven”.
Chakra: basis, navel, solar plexus
astrologie: schorpioen.
Planeet: maan, pluto
element: aarde, vuur.
Affirmatie: ik ben veilig, alles is goed. Ik omring mezelf met betrouwbare mensen, ik ben gezegend en voel mij altijd door een hogere macht beschermd. Ik bevind mij in een staat van welzijn en goedheid.
Bachbloesems: Mimulus, Rescue remedy, Red Chestnut
Stenen: Amethyst, bruine agaath, groene mos agaat, groene toermalijn, lapis lazuli, regenboog obsidiaan, rookkwarts, sneeuwvlok obsidiaan.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Een geweldige olie voor healers, readers, hypnothetapeuten, shamanen en mediums.

lemongrass

Citroengras (Lemongrass)

Fysieke eigenschappen:

Max. 0.5% verdund op de huid gebruiken.

Contra indicatie: huidziekten, beschadigde of zeer gevoelige huid, niet gebruiken tijdens gebruik van antibiotica, niet gebruiken in het bad.
Niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding of prostaatvergroting.
En voorzichtig gebruik bij diabetesmedicatie.

Een olie die vooral voor zuivering en spijsvertering gebruikt wordt.
Bij spijsverteringsproblemen dus,
lactose intolerantie, verhoogt de leverfunctie, laat het cholesterol dalen, balanceert bloedsuiker niveau, Schildklier die niet goed functioneert, met name Graves en Hashimoto’s.
Voor hoge bloeddruk, verwijdt de bloedvaten ( hierdoor verlaagt het dus de bloeddruk), verbetert de bloedcirculatie, bij spataderen te gebruiken dus.
Stimuleert de lymfe stroom. Goed inzerbaar bij opgezwollen klieren,
Voor ontstekingen, bij een blaasinfectie, nieraandoeningen, bij oedeem, werkt ook urineafdrijvend, ook daardoor verlaagt het de bloeddruk.
Bij luchtweginfectie of sinusitis.
Behandelt koorts,
Als kalmeringsmiddel te gebruiken,
Stimuleert productie hormonen, balans oestrogeen en progesteron. PMS, overmatige menstruatie en onvruchtbaarheid.
Fijne olie tegen MRSA, parasieten, Salmonella, Candida. Regenerteert ( herstelt beschadigde, gescheurde) of zwak bindweefsel en ligamenten ( gewrichtsbanden) of spieren.
Carpaaltunnelsyndroom,spierdystrofie, Whyplash (ligamenten), Frozen sholder, te hoge spierspanning,
Ondersteunend bij navelbreuk en liesbreuk, en bij verstuikingen.
Werkt pijnstillend, vooral bij krampaanvallen.
Samentrekkend bij openstaande poriën.
Voor mentale vermoeidheid, netvlies versterkend, sowieso goed voor de ooggezondheid in het algemeen.

Emotionele eigenschappen:

Bewustwording en helderheid.
Versterkend en harmoniserend.
Helpt bij moeilijke, emotionele overgangsfasen. Herstelt balans na een stressvolle periode.
Helpt stress te hanteren. Enthousiasmerend.
Wanneer je je passief voelt.

Spirituele eigenschappen:

Bewustwording, om de geest en ruimte te zuiveren voorafgaand aan: gebed, meditatie, visualisatie, bezinning, therapie (gesprekstherapie, coaching, hypnotherapie).
Lemongrass helpt je in een healing modus of zuiverende staat te komen. In deze staat van zijn, laat je makkelijker oude, beperkende overtuigingen los, slechte energieën en negativiteit. Lemongrass assisteert je om vooruit te gaan zonder twijfel. Het vraagt van je om je te verbinden aan healing waarbij verandering regelmatig voorkomt en stagnerende energie los te laten.

Planeet: mercurius, zon
Element: lucht, vuur.
chakra’s: zonnenvlecht, navel.
En lemongrass reinigt negatieve energie die zich in het derde oog chakra bevindt, dit om helderziendheid etc. te bevorderen en de verbinding met paranormale gaven zuiver te houden/ krijgen.
Astrologie: leeuw, schorpioen,
Bachremedies: Elm, Hornbeam, Oak, Olive.
Stenen: Chrysopraas, Citrien, zonnesteen.

Affirmatie: Ik ben dankbaar voor het gevoel ergens bij te horen, bij mijn vrienden, familie en collega’s, Ik ben gezegend met zelfvertrouwen, ik voel mij energiek en heb een enorm uithoudingsvermogen. Ik ben gezond en voel mij vredig.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Schildklier: wrijf dagelijks verdund over de de schildklier ( onderaan de hals),
Immuunsysteem: wrijf dagelijks verdund onder de voeten.
Massage met deze olie helpt de spieren soepeler te maken.
Rook- en insecten verdrijver voor in de verdamper.

cypress

Cipress( Cupressus sempervirens)

Fysieke eigenschappen:

Max. 3% verdund op de huid.
Niet gebruiken bij: zwangerschap,
borstvoeding,
en met een ziekte waardoor men snel of overmatig bloedt of trombose, ook niet gebruiken bij gebruik bloedverdunners.
Kan interacteren met aspirine, bloeddrukmedicatie.

Ik heb het al eens eerder gezegd: soms komen de meest heftige ziekten voorbij. Ik wil niet de indruk wekken dat een olie dit kan genezen, wel kan deze wellicht verlichting kan brengen of ondersteunend kan werken.
Daarnaast zul je ook weer bij deze olie de tegenstrijdige werking van de olie zien: bijvoorbeeld bij transpireren; dit bevordert het of het vermindert het, net wat nodig is, eigenlijk brengt het in balans, naar de gezonde staat van zijn. De intelligentie van de olie.

Cipres versterkt het immuunsysteem
Versterkt vaatwanden en heeft een vaatvernauwende werking, ondersteunend bij een aneurysma; en bij aambeien, spataderen, couperose,
hevige menstruatie, pijnlijke menstruatie, eierstok cysten,
werkt zuiverend op bloedvaten en lymfebanen.
Cipres bevordert de bloedcirculatie,
problemen met bloedsomloop, waaronder ziekte van Raynaud, waarbij door slechte doorbloeding de vingers, neus, tenen wit of zelfs blauw worden. Minder gevoel of erg koud op deze plekken.
Vochtafdrijvend en ontstekingsremmend.
Borstvliesontsteking, prostaatontsteking,
Werkt goed bij overgangsklachten
Ondersteunt bij diabetes, bij een slecht werkende alvleesklier en bij leveraandoeningen.
bij exostose (uitsteeksels van bot) eeltknobbels,
bursitis, capaal tunnelsyndroom, hersenschudding,
lymfoedeem, oedeem,
endometriose, griep, versterkt bindweefsel,
vet/ olierijk haar, middenrif breuk, incontinentie,
ALS, spiervermoeidheid, spierspanning,
spierkrampen,
chronische pijn,
versterken van het netvlies,
reumatische artritis, parasieten,
neusbloedingen,
overmatige transpiratie of werkt juist transpiratie bevorderend, net wat nodig is.
Urineafdrijvend,
stopt bij diarree.
Verlicht de luchtwegen, astma, hoest, kinkhoest, werkt ontkrampend bij hoest, heesheid.
Rusteloze benen.

Emotionele eigenschappen:

Bij omgevingsstress,
emotionele uitputting.
Vermindert het gevoel van verlies en creëert een gevoel van zekerheid en gronding.
Geeft je ook weer kracht om door te gaan.
Vooral een mooie olie om in te zetten bij een relatiebreuk.
Helpt om emotioneel trauma te helen, werkt troostend en kalmeert woede.
Helpt je te concentreren; je te beperken tot het wezenlijke en niet aan een enorme hoeveelheid indrukken ten onder te gaan. Helpt je dingen te structureren.
Cipres zorgt voor flexibiliteit in gedachten en gevoelens.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

bij rusteloze benen: 2 druppels met massage olie masseren van voetzolen naar kuiten en scheenbenen, naar bovenbenen.
Hersenschudding: 2 dr. met een basisolie aanbrengen op de schedelrand, nek, en schouders.
Positief denken diffuser blend:
2 dr. Cipres,
2 dr. Frankincense,
2 dr. YlangYlang.

Een mooi verhaal uit de praktijk: cliente met last van Raynaud in handen: met zwemmen, fietsen en wandelen, maar ook met spullen uit de vriezer halen. 1X per maand handmassage zorgde voor nauwelijks tot geen last meer.

YlangYlang

Ylang Ylang (Uona odorantissima)

Fysieke eigenschappen:

Niet gebruiken op een zeer gevoelige of beschadigde huid of bij een huidaandoening.
Mensen die makkelijk hoofdpijn krijgen, misselijk of duizelig worden; gebruik weinig.
Max. 1% verdund op de huid ( dat is al weinig, natuurlijk)
Vaatverwijdend, dus verlaagt bloeddruk, dus niet bij een te lage bloeddruk gebruiken.
Brengt algehele hormonale balans.
Brengt ook fysieke balans bij mensen die duizelig zijn ( dit is tegenstrijdig omdat je er juist ook duizelig van kunt worden). Voorzichtig proberen dus.
Bij fysieke uitputting
Hartkloppingen, snelle hartslag.
Vertraagd ook de ademhaling. Daarom ook geschikt te gebruiken bij hyperventilatie.
ontkrampend,
Menstruatiekrampen, PMS.
Verminderd de talgproductie
ontspant het centrale zenuwstelsel.
Tegen futloos / afbrekend haar
Weerstand verhogend
Slapeloosheid
infecties van het spijsverteringsstelsel.
Impotentie, frigiditeit.

Emotionele eigenschappen:

Werkt ontspannend,
kalmerend en opvrolijkend.
Bij emotionele uitputting.
Wanneer je veel huilt of juist veel zou moeten huilen maar het niet doet/ lukt.
Depressie,
angst, stress, spanning, frustratie.
Stabiliseert stemmingswisselingen.
Werkt versterkend.
Een fantastische olie voor het loslaten van oude emotionele trauma’s. Ook voor regressie therapie en andere emotionele healing sessies.
Het helpt ook om emoties die je vasthoudt, los te laten, zoals boosheid en verdriet.
Mooie olie voor mensen die alles teveel beredeneren.
Helpt je weer plezier te krijgen.
Ontkrampend, ook bij emotionele verkramping.
Goed voor mensen die teveel de teugels in handen willen houden
Verlicht woede.
Alle emoties mogen er zijn, om vervolgens losgelaten, getransformeerd en lichter te worden. En plaats te maken voor een lichtere stemming.

Spirituele eigenschappen:

YlangYlang is de olie van het innerlijk kind.
Plantenboodschap: geef je over en geniet.
Helpt je in contact te komen met je intuïtie. Een geweldige olie voor cursussen intuïtieve
ontwikkeling etc.
Creëert harmonie tussen gedachten en gevoel.
Balanceert mannelijke en vrouwelijke energie, dus een yin en yang olie.
Planeet: Venus, maan, Jupiter.
element: water
chakra’s: solar plexus, navel.
Astrologie: kreeft, schorpioen, weegschaal, vissen.
Bachbloesem: Gorse
Stenen: citrine, hematite, lapis lazuli, malachite, rozenkwarts, robijn.
Deze olie helpt je open te staan voor spirituele hulp/ leiding van Kuan Yin.
Affirmatie: alles wat ik nodig heb, is binnen handbereik. Ik ben dankbaar voor alles wat ik ben, wat ik heb en wie om mij heen zijn.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Diffuse : 2 dr.
Verdund met een basisolie, op polsen, in nek of op gespannen spieren.
Met een basisolie over het hart.
Immuunsysteem: verdund over de thymus aanbrengen.

Den

Dennennaaldolie ( Pinus Sylvestris)

Fysieke eigenschappen:

max. 10% verdund bij volwassenen.
Luchtwegen ( allergie, astma, bronchitis) Slijmoplossend ook bij verstopte voorhoofdsholten.
Griep, verkoudheid, hoest, keelontsteking,
artritis, pijnlijke spieren en gewrichten, reuma, spierpijn, Pijn in de onderrug. Spierzwakte.
Weerstand verhogend
Bloedcirculatie bevorderend, bij te lage bloeddruk.
Bij overmatige transpiratie
eczeem, psoriasis,
huidparasieten.
zweetvoeten, zwemmerseczeem, luizen, vlooien.
Vermoeidheid; brengt meer energie.
Anti- diabetisch, brengt alvleesklier en hypothalamus in balans.
galblaasontsteking, galstenen, stimuleert de bijnierschors
Lijkt op cortisonen qua werking.
Stimuleert de lymfe.

Emotionele eigenschappen:

Bevordert gevoelens van welzijn, maakt energieker, brengt optimisme, zelfvertrouwen, verdrijft melancholie, bij eenzaamheid, stress.
revitaliseert lichaam, geest en ziel.
Verlicht angst,
Empowering. Bevordert de wilskracht. Helpt om emotionele zaken af te sluiten.
Een prima olie voor mensen die in het verleden leven, vasthouden aan negatieve ervaringen, spijt of schuldgevoelens, zelfmedelijden en verbitterd.
Wanneer je emotioneel op instorten staat.
Wanneer je makkelijk gevoelens van anderen overneemt.

Spirituele eigenschappen:

Werkt heel beschermend bij mensen die sterk intuitief zijn. Het vormt een barrière tegen negatieve energie en ongewenste invloeden.
Dit is een olie die bij uitstek geschikt is te gebruiken om de Teachings van Native Americans beter te begrijpen, te verbinden met moeder aarde en bij heilige ceremonies.
Ook bij mensen die zich makkelijk laten beinvloeden door gevoelens van anderen.
Aardend ( denk aan wandeling in bos).
Voor healers een ondersteunende olie om helder te voelen wat van jou of van de ander is.
Planeet: Mars, Aarde, Jupiter
element: lucht, aarde.
Yin olie
Meridianen: long, nier
chakra: basis
astrologie: steenbok, boogschutter
Bachbloesems: Mimulus, Rock Rose, Willow
Stenen: Zwarte obsidiaan, groene mosagaath, rode calciet, boom agaath, turqoise

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Den deelt een hoop eigenschappen met Eucalyptus. Wanneer je deze 2 oliën mengt, wordt die werking meer dan verdubbeld. Reinigen van meditatie- en genezingsruimten. Hiervoor kun je het ook mooi combineren met citroen.
Goed i.c.m. Lavendel + Mandarijn (aardend en rustgevend)
reuma, artritis: 4 dr. dennennaald olie, 4 dr. eucalyptus, 4 dr. pepermunt en 2 dr. rozemarijn met 30 ml. Aloe Vera basisolie voor massage.

eucalyptus

Eucalyptus

Fysieke eigenschappen:

Contra indicaties: Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 6 jaar en vooral niet op of nabij het gezicht, dit laatste geldt voor kinderen jonger dan 10 jaar ook nog.
Niet gebruiken bij Parkinson of epilepsie. Niet tijdens zwangerschap of borstvoedingsperiode.
Kan interacteren met diabetes medicatie.
Mensen met astma kunnen er heel veel baat bij hebben, zij kunnen er echter ook meer last door krijgen. Dit betekent dat hier voorzichtig mee omgegaan moet worden.
Max. 10 % verdund op de huid.
Geweldige olie voor de luchtwegen;
slijmoplossend,
slijm afvoerend, hoeststillend, bij chronische bronchitis, bij astma dus, maar kan ook een astma aanval uitlokken, dus voorzichtig proberen. Bij verkoudheid, griep, sinusitis, werkt
koorts verlagend, bij oorpijn ( rondom het oor gebruiken, niet erin) infecties,
longontsteking, keel- en klierinfecties, Allergieën die gepaard gaan met keel, neus, oor en longproblemen. Pas wel op! Ook hier kun je allergisch voor zijn. We kunnen het zo gek niet verzinnen of iemand kan er overgevoelig op reageren.
Waterpokken,
gordelroos, Herpes,
wanneer Tea Tree niet voldoende helpt bij een koortslip kun je deze olie proberen. Nog sterker wordt dit in combinatie met Bergamot en je kunt ook de speciale lipblaasjes olie van Aromed gebruiken.
Eucalyptus Brengt bloedsuiker in balans, maar zoals gemeld oppassen met medicatie voor diabetes.
bevordert bloedcirculatie, dus bij slechte bloedsomloop,
winterhanden, -voeten, zenuwpijn. Spierpijn, verstuiking, artritis, artrose, reuma,
slijmvliesontsteking,
blaasontsteking,
nierstenen,
snijwonden, blaren,
hoofdpijn, migraine, insectenbeten of -steken,
Werkt kalmerend op het lichaam.

Emotionele eigenschappen:

Concentratie verhogend ( vooral in combinatie met Citroen), maakt je alert. Een fijne olie bij geestelijke uitputting.
Werkt verhelderend, opbeurend. Bij conflicterende gevoelens,
Beschermt tegen negatieve gedachten, melancholie,
kalmerend op de geest.
Bij een slecht kort termijn geheugen.
Onverwerkte pijnlijke emoties worden in het hartgebied en speciaal in de longen, zowel energetisch als fysiek opgeslagen.
Wanneer je een heethoofd bent; snel boos, geiriteerd.

Spirituele eigenschappen:

Mooie olie om te gebruiken bij mindfulness of ademtherapie.
Combineert prachtig met de vibratie van Aartsengel Michaël.

Plantenboodschap: Ik open je ogen

Reinigen van plaatsen waar conflicten hebben plaatsgevonden.
Yang olie
Chakra: keel,
Meridiaan: long, blaas,
Element: metaal, lucht, vuur.
Planeet: Mercurius en Mars
Astrologie: ram en tweelingen.
Bachbloesems: Gentiaan, Holly, Walnut,
Affirmatie: Ik adem diep en zuurstof vult mijn lichaam. Ik voel mij beschermd tegen nagatieve invloeden. Ik ben mij bewust van de energetische connectie tussen anderen en mij. Ik verwijder automatisch ongezonde verbindingen die mij negatief beïnvloeden op emotioneel, fysiek en spiritueel niveau. Alleen goedheid en liefde zijn toegstaan in mijn ruimte.
Stenen: zwarte toermalijn, blauwe agaat, chrysocolla, lapis lazuli en sodaliet.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Schoonmaken kun je o.a. met mix tee trea, citroen en eucalyptus.
Samen met baking soda in warm water.
Diffuser blend:
2 dr. Eucalyptus,
3 dr. Lime,
2 dr. Tijm.
Deze mix wekt de zintuigen, stimuleert creativiteit, frisheid in de ruimte.
Kuitwikkels Eucalyptus bij hoge koorts.
Deze olie werkt ook luchtzuiverend, tegen
insecten, muizen en luizen.

grapefruit

Grapefruit (Citrus paradisi)

Fysieke eigenschappen:

Max. 4% verdund met een basisolie op de huid.
contra- indicaties: fotosensitief, niet gebruiken op gevoelige of beschadigde huid.
In gewone grapefruit ( de vrucht) zit een stofje dat interacteert met vrij veel medicatie. De meest bekende en ingrijpende daarvan zijn medicatie voor hart en bloeddruk. Het staat meestal ook in de bijsluiter van de medicatie aangegeven. Wist je ook dat een klein glaasje Grapefruitsap 3 dagen lang invloed heeft op de medicatie die je neemt? Verder is het heel gezond, dus gebruik je geen medicatie…
Met de olie zit het net even anders. Grapefruit essentiële olie heeft in veel mindere mate dit stofje in zich, te verwaarlozen zo weinig, omdat het uit de schil gewonnen wordt. De kans dat het invloed heeft op medicatie is nihil. Toch is mijn advies wanneer je medicatie neemt, om goed in de gaten te houden hoe het met je gaat. Jouw eigen gevoel mag altijd leidend zijn in wat je doet.
Samentrekkend voor de huid, cellulitis, verstopte poriën, vette huid
Vetverbrander
Bij trek in zoet, om te detoxen of te ontslakken, werkt ook ontgiftend op de organen, waaronder: lever, nieren, maag, darmen, maar ook lymfatisch en vasculair systeem.
Om af te vallen of verstevigen/ juist om aan te komen.
Gunstig voor de spijsvertering, galstenen
Bij verslavingen, anorexia, onderdrukt eetlust of is juist eetlust opwekkend, boulimie, obessitas en oedeem. Vermoeidheid, voorjaarsmoeheid,
verkoudheid, griep, hoofdpijn, verstoord hormoonsysteem,
stimuleert de neurotransmitters.

Emotionele eigenschappen:

Stress, depressie, geestelijke uitputting.
Wanneer je terugtrekkende of ontwijkende eigenschappen hebt, wanneer het om emoties gaat.
Loslaten van vastzittende emoties.
Bij twijfel en angst.
Brengt: licht, levenslust, vitaliteit, werkt opvrolijkend.
De wens te reizen, nieuwe ervaringen op te doen, avonturen te beleven en veranderingen te realiseren, wakkert deze olie aan.
Grapefruit stimuleert respect voor het fysieke lichaam en voor wat we voelen, voor onze emoties. Het leert ons ook meer gehoor te geven aan de signalen die ons lichaam afgeeft.
Meer oog voor detail. Erg behulpzaam wanneer je erg moet focussen of heel nauwkeurig moet werken.
Deze olie helpt je open te staan om te kunnen ontvangen.

Spirituele eigenschappen:

Plantenboodschap: Het leven verandert ieder moment, doe mee!
Schept helderheid in innerlijk weten.
Ontwaken van het aura. Een geweldige olie om het auraveld mee schoon te maken.
Loslaten van vastzittende emoties op cel niveau.
Grapefruit olie heeft een hoge vibratie, dat je helpt jouw trillingsniveau te verhogen.
Zo kun je meer berichten krijgen van Engelen, Aartsengelen en Meesters, Gidsen.
Gebruik deze olie om in contact te komen met: Saint Germain, Camael, Jophiel, Metatron en Michael.
Deze olie helpt ook om herinneringen en leringen van Atlantis naar boven te brengen.
Chakra’s: hart, kruin, solar plexus,
Astrologie: Leeuw, Tweelingen, Maagd
Stenen: citrien, gele calciet, rhodoniet, rozenkwarts,
Bachbloesems: Cerato, Gentian, Larch, Mimulus, Wild Oat, Willow.
Planeten: Mercurius, Zon
Elementen: Lucht en vuur
Affirmatie: Het is veilig voor mij om mijn interne licht te laten stralen.
Ik ben zelfbewust en zelfverzekerd.
Ik erken mijn eigenwaarde en stap makkelijk in mijn persoonlijke kracht.
Ik ga door het leven met de moed dat ik alles ben wat ik kan zijn.
Ik ben dankbaar voor de innerlijke leiding.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Vette, onzuivere huid: voeg 5 dr. grapefruit toe aan een glas gekookt, afgekoeld water.
Hiermee ‘s avonds de huid afspoelen.
Cellulitis: Meng 6 dr. Grapefruit, 6 dr. Rozemarijn met 30 ml. Jojoba olie of Aloë Vera olie Hiermee de huid van bovenbenen en billen voor langere tijd, dagelijks, inmasseren.
Afvallen: 5 dr. Grapefruit, 2 dr. Salie, 2 dr. Rozemarijn, 2 dr. Citroen en 30 ml. Arganolie mengen. Dagelijkse massage onder voeten en op buik.
Of: 5 dr. grapefruit in 30 ml. basisolie en op celulite of de delen waar je plaatselijk zou willen afvallen, masseren.
Concentratie verhogend: vernevel 5 dr. Grapefruit met 5 dr. pepermunt of 5 druppels Citroen.
Spanningen: 5 dr. Grapefruit, 2 dr. Ylang Ylang en 3 dr. Lavendel, in 30 ml. Amandelolie voor dagelijkse massage.
Anti- roken: na maaltijd: 1 druppel met basisolie op de polsen.

hoblad

Ho blad / hout (Cinnamomum camphora)

Fysieke eigenschappen:

Ho- blad en Ho- hout lijken qua samenstelling en werking zo enorm op elkaar, dat ik deze samen als één kan behandelen.
Max. 1 % verdund op de huid.
Contra- indicaties: niet bij zwangere vrouwen, borstvoedingsperiode, kinderen onder 6 jaar, niet bij Parkinson of epilepsie. Niet gebruiken bij een slecht werkende lever.
Omdat Rozenhout op het punt staat uit te sterven, is Ho- blad een goede vervanger; deze olie heeft veel overeenkomsten met Rozenhout.
Fysiek:
Huid herstellend;
ontstekingen, puistjes, acne, onzuivere huid, hydraterend. Bij eczeem en gevoelige huid. Voedende huidolie
Stimuleert immuunsysteem, stabiliseert het centrale zenuwstelsel.
Goed voor chronische of acute infecties, bronchitis, reuma, zenuwpijn, verzwakte spieren, spierpijnen.
Bij koude handen en voeten.

Emotionele eigenschappen:

Kalmerend bij stress, angst, werkt aardend, bij chronische fysieke en geestelijke vermoeidheid. Mooie olie bij gebrek aan enthousiasme, bij overwerktheid, tekort aan energie en bij nervositeit.
Anti-depressivum
Concentratie verhogend

Spirituele eigenschappen:

Element: water
Planeet: Maan
Ho-blad werkt zuiverend.

Praktisch gebruiksvoorbeelden:

Droge, oudere huid: meng 14 dr. Ho-blad, 10 dr. Geranium, 14 dr. Sinaasappel met 100 ml. Abrikozenpitolie.

Striae en zwangerschapsstrepen: 100 ml. Arganolie met 15 dr. Ho- blad en 3 dr. geranium, dagelijks masseren.

Vermoeidheid bij het opstaan: 4 dr. ho- blad, 6 dr. Bergamot en 6 dr. cederhout mengen met 50 ml. Amandelolie. Dit na het douchen op de nog vochtige huid inmasseren.